Rezultate BAC 2021 | Expert în educație: elevii de la „tehnologic" sunt dezavantajați

iulie 5, 2021

Aproape 7 din 10 elevi care au susținut Bacalaureatul anul acesta au obținut media de cel puțin 6, media care le permite să fie declarați promovați.

Înainte de contestații, procentul este de 67,8%, mai mare cu aproape 5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut, când a fost de 62,9%, potrivit statisticilor publicare de Ministerul Educației. Aceasta înseamnă că în acest an au promovat 86.120 de candidați, dintr-un total de 126.999 de candidați, câți au fost prezenți. 110.358 candidați prezenți provin din promoția curentă, iar 16.641 din promoțiile anterioare.

Comparativ, rezultatele pe filiere, arată că elevii din promoția curentă de la filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului) au obținut note mai mici decât cei de la filierele teoretică (profilurile umanist şi real) sau vocațională (profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic).

Filiera Tehnologică

Candidați prezenți: 13.775
Candidați promovați: 6.114
Candidați respinși: 7.647

Filiera Teoretică

Candidați prezenți: 17.387
Candidați promovați: 13.477
Candidați respinși: 3.902

Filiera Vocațională

Candidați prezenți 3.284
Candidați promovați: 2.278
Candidați respinși: 1.004

O explicație pentru rezultatele mai slabe de la filiera tehnologică vine din faptul că aici intră elevi care nu reușesc să ia note de trecere la Evaluarea Națională. Cristian Hatu, director la Centrul de Evaluare și Analize Educaționale, arată că o problemă este modul în care sunt formulate subiectele. Una învață elevii la clasă, mai ales la Fizică, altceva primesc la examen.

„Elevii de la tehnologic sunt dezavantajați din cauza felului în care sunt formulate subiectele. De exemplu, subiectele de la Fizică îi fac pe mulți să nu mai susțină examenul de la an la an. La tehnologic intră elevi care au 2-3 la Evaluarea Națională, iar subiectele de la Bacalaureat au un nivel mult mai ridicat pentru nivelul lor. E nedrept față de ce se întâmplă și la alte discipline. Ce muncesc profesorii în liceu se duce pe apa sâmbetei la Bacalaureat din cauza formulării subiectelor”, arată Cristian Hatu.

Anul acesta, numărul elevilor care au obținut media 10 este la jumătate față de anul trecut. 112 candidați au obținut media 10 în 2021, înainte de contestații, comparativ cu 232, în prima sesiune a anului trecut, înainte de contestații.

Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, a obținut 9.30 la Bacalaureat 2021. A luat 8,85 la Română, 9.40 la Istorie și 9.60 la Sociologie. Va depune contestație la limba română, unde consideră că a făcut mai mult.

„Am învățat destul de mult și m-am organizat din timp. Mie mi s-au părut în regulă toate subiectele. Dar pentru fiecare elev a fost diferit, în funcție de cât a învățat. De exemplu, mulți dintre colegii mei care au dat la Istorie au spus că a fost foarte greu, dar mie nu mi s-a părut super greu la istorie. Ține de fiecare elev și de cum a picat pe subiect”, arată Rareș Voicu.

Pe disciplinele de examen, cele mai multe note de 10 au fost luate la Logică. Situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

Limba și literatura română: lucrările a 1.351 de candidați au fost notate cu 10;
Limba și literatura maternă: lucrările a 263 de candidați au fost notate cu 10;
Proba obligatorie a profilului (Matematică - 948 / Istorie – 1.766);
Proba la alegere a profilului și a specializării: 7.196 (cele mai multe note de 10 au fost obținute la Logică și argumentare: 1.908);

Faptul că la Matematică sunt multe sute de note de 10 arată că subiectele puteau fi făcute cu ușurință de către cei care au învățat.

„La Matematică, un elev de la Mate Info care a făcut primele două subiecte a luat cel puțin 8, dar un copil foarte bun a luat detașat 10”, arată profesoara Roxana Goga de la Colegiul Național „Sf Sava din București”.

Toate notele obținute de elevi pot fi consultate, pe site-ul http://bacalaureat.edu.ro/. Rezultatele au fost afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidaților, pentru respectarea regulilor privind colectarea, stocarea și gestionarea datelor cu caracter personal (GDPR).

Anul acesta numărul de candidați înscriși la BAC 2021 este cu peste 22.000 de candidați mai mic decât numărul celor înscriși anul trecut.

Potrivit datelor statistice de la Ministerul Educației, cel mai mare procent de promovare este în județul Cluj - 84,1%, iar cel mai mic în județul Ilfov - 41,6%.

Contestațiile pot fi depuse/transmise luni, 5 iulie, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele înregistrate după soluționarea contestațiilor vor fi anunțate vineri, 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro