Rezultat ingrijorator: cariile afecteaza tot mai multi copii cu varsta de 3 ani

Un studiu efectuat de un grup de cercetatori in domeniul sanatatii publice din Anglia a indicat faptul ca aproximativ 12% dintre copiii cu varsta de trei ani prezinta carii dentare in diverse stadii.

Studiul, primul de acest fel la grupa de varsta respectiva, a fost efectuat pe o populatie de 54.000 de copii din crese, centre de copii si grupuri de joaca. In general, cei mici prezentau probleme, in medie, la 3 dinti: fie carii, fie extractii, fie plombe.

Cercetatorii au precizat ca cei mai multi copii cu varsta de 3 ani aveau dintii afectati de asa-numitele „carii de biberon”. Acestea apar mai intai la dintii din fata, extinzandu-se rapid si la ceilalti dinti.

Aceasta situatie nu se inregistreaza doar in Anglia, ci reprezinta o problema la nivel mondial. Principalele cauze, conform studiului, sunt reprezentate de obiceiurile alimentare nesanatoase. Specialistii le recomanda parintilor sa inceapa periajul dintilor copiilor de la aparitia primului dinte si sa supravegheze atent dezvoltarea acestora, cel putin pana la 7-8 ani. De asemenea, este nerecomandat consumul exagerat de dulciuri sau indulcirea alimentelor/bauturilor cu mari cantitati de zahar.

Sandra White, directorul departamentului de medicina dentara, s-a aratat ingrijorata de rezultatele studiului, cu atat mai mult cu cat a accentuat faptul ca, in ultimii ani, au fost investite fonduri importante pentru imbunatatirea sanatatii orale.

Publicatia BBC a preluat si declaratiile doctorului Christopher Allen de la Asociatia Dentara Britanica, acesta afirmand ca nu este niciodata prea tarziu pentru ca parintii sa programeze un consult stomatologic al copiilor. Dentistii pot identifica problemele, cum ar fi cariile dentare, chiar si in stadiile incipiente si pot oferi de asemenea sfaturi privind periajul corect si prevenirea aparitiei cariilor.