Revenirea la școală, amânată până pe 1 octombrie? Orban: Încă nu am luat o decizie. Consiliul Elevilor: Ar fi o iresponsabilitate

Premierul Ludovic Orban a admis vineri posibilitatea ca începerea școlii, cu prezența efectivă a elevilor în bănci, să fie amânată până pe 1 octombrie și a invocat opiniile specialiștilor, medici epidemiologi și infecționiști, care atrag atenția că anchetele epidemiologice au relevat că majoritatea cazurilor de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 din ultima vreme au fost ale unor persoane abia întoarse din concediu.

Or, spune premierul, aceasta va fi exact perioada în care copii, părinți și profesori, deopotrivă, se vor întoarce din concedii de la munte și de la mare, unde s-au expus preluării virusului.

„Sigur că au fost discuţii pe tema asta, există puncte de vedere exprimate de specialişti, în special de medici, epidemiologi, infecţionişti, care spun că atât profesorii, cât şi copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că pe anchetele epidemiologice o mare parte dintre cei infectaţi au spus că au fost în concediu sau într-un weekend într-o deplasare de concediu şi s-a discutat acest lucru, încă nu s-a luat o decizie în acest sens. În mod evident, se va anunţa în timp util dacă se va lua o decizie, deocamdată sunt nişte opinii care au fost exprimate", a spus vineri premierul Ludovic Orban, cu privire la posibilitatea amânării începerii școlii.

Scenariile părinților

Școala ar trebui să înceapă pe 14 septembrie iar pe 10 septembrie toate școlile ar trebui să știe în ce scenariu se încadrează.

Grupul interministerial care decide condițiile în care vor fi redeschise școlile a primit trei variante de începere a școlii de la asociațiile de părinți. Primul scenariu prevede revenirea la sistemul normal, cu prezența elevilor în bănci, al doilea cu împărțirea clasei în jumătate, o parte la școală și o parte online, prin împărțirea clasei în două grupe, a căror prezență la școală ar alterna din două în două săptămâni. Excepție ar face copiii din clasele începătoare pentru care distanțarea ar fi foarte strictă. Al treilea scenariu ar presupune doar participarea la cursuri în regim online.

 

Consiliul Național al Elevilor: O iresponsabilitate imensă

Simpla punere în discuție a posibilității de a amâna revenirea în bănci până pe 1 octombrie i-a înfuriat pe elevi, care, prin Consiliul Național al Elevilor, au reacționat imediat, apreciind că simpla propunere este dovada unei imense iresponsabilități, dar și a incapacității de a face o simplă analiză a stării de fapt din teritoriu. De asemenea, elevii se întreabă cum anume ar putea propune guvernul reluarea școlii doar în online până pe 1 octombrie atâta vreme cât nu a fost capabil să asigure infrastructura digitală de care au nevoie 900.000 de elevi.

„Stimaţi guvernanţi, începem sau nu şcoala? În cursul zilei de astăzi, premierul României, Ludovic Orban, a declarat că Guvernul ia în calcul începerea cursurilor în regim online până la data de 1 octombrie, atunci când elevii se vor întoarce fizic la şcoală. Considerăm că această propunere dă dovadă de o iresponsabilitate imensă din partea Executivului, care a demonstrat că nu poate să realizeze o simplă analiză a stării de fapt din teritoriu. Scenariul roşu care ar urma să fie impus de la centru (deşi, conform tuturor declaraţiilor din această vară, decizia de redeschidere a şcolilor se ia la nivel local) reflectă întru totul lipsa asigurării măsurilor igienico-sanitare în unităţile de învăţământ din România. Considerăm că, în contextul în care Guvernul nu a făcut niciun efort real pe parcursul verii pentru a asigura infrastructura digitală de care au nevoie peste 900.000 de elevi, este inadmisibil ca, în acest moment, să pornim de la premisa că şcoala va începe în mediul online. În acest sens, solicităm Guvernului să ia măsuri reale de protecţie în teritoriu, care să permită întoarcerea la şcoală a elevilor şi cadrelor didactice în siguranţă.”

Președintele Consiliului, Rareș Voicu este de părere că singurul lucru pe care guvernul ar mai putea să-l facă, în lipsa infrastructurii digitale, este măcar să asigure toate condițiile igienico-sanitare în școli pentru ca măcar revenirea elevilor și profesorilor în școli să se facă în siguranță.

„În acelaşi timp, Guvernul are datoria de a relua procedura de achiziţie publică pentru dispozitive, conform Legii nr. 109/2020. Abia după aceea vom putea vorbi despre educaţie digitală pentru toţi elevii", spune Rareș Voicu.

 

 

Sursa: europalibera.org