Reuniunea informala a ministrilor sanatatii din UE

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, impreuna cu Secretarul de Stat Adrian Pana au participat la dezbaterea privind impactul obezitatii la copii precum si la cei cu nevoi de dezvoltare complexe, in prima zi a Reuniunii informale a ministrilor sanatatii din UE, care are loc la Dublin.

In cadrul intalnirii, ministrii sanatatii au impartasit experientele din fiecare stat membru si au identificat orientari de dezvoltare a politicilor publice in domeniu. S-au remarcat principii care au in vedere medicina bazata pe dovezi, politicile esentiale de preventie si abordarile multisectoriale, atat la nivel institutional cat si parteneriatele cu societatea civila.

De asemenea, ministrul Eugen Nicolaescu a participat la un dejun de lucru impreuna cu ceilalti sefi de delegatii a carui tema a fost impactul crizei financiare asupra sistemelor de sanatate. În urma discutiilor, s-au evidentiat aspecte importante in politicile de sanatate publica precum necesitatea depasirii crizei economice si finantarea corespunzatoare a sistemelor de sanatate, eficientizarea componentelor sistemului cu accent pe reducerea costurilor ingrijirilor spitalicesti si implicarea mai activa si sustinuta a comunitatilor locale in politica de sanatate la nivel local.

Sefii delegatiilor au discutat despre masurile care pot imbunatati finantarea sectorului, dar si despre dezvoltarea cu prioritate a preventiei pe termen lung ca un mecanism eficient de ameliorare si imbunatatire a starii de sanatate, dar si de reducere a costurilor asociate imbolnavirilor.

Ministrul sanatatii a mai avut o intalnire bilaterala cu omologul sau din Ungaria, impreuna cu care a discutat stadiile de implementare a masurilor de reforma in sanatate. De asemenea, ministrii din cele doua tari au identificat domenii comune de expertiza si colaborare pentru un schimb de bune practici intre cele doua tari.