Reuniune bilaterala cu ministrul afgan al apararii, Bismillah Khan Mohammadi

In acest context, Mircea Dusa a reiterat sprijinul pe care Romania il acorda si il va acorda Afganistanului pentru stabilitate si securitate in cadrul institutional al Aliantei Nord Atlantice. Romania va ramane angajata si dupa 2014 in consolidarea securitatii statului afgan, in cadrul viitoarei misiuni NATO.

Un sprijin direct pe care Romania il poate oferi in spiritul cresterii calitative a Armatei Nationale Afgane poate fi pregatirea si chiar formarea unui numar de ofiteri, subofiteri si maistri militari in institutiile romane de formare si instruire, "care se bucura de recunoastere si apreciere internationala", a transmis Mircea Dusa. Aceasta oferta a fost acceptata de ministrul afgan, urmand ca un acord, in acest sens, sa fie elaborat in viitorul apropiat.

Bismillah Khan Mohammadi a multumit Romaniei pentru sprijinul acordat de catre trupele romanesti in procesul de instructie si a apreciat profesionalismul de care Armata romana da dovada, conform cerintelor misiunii NATO. Este pentru prima data cand un ministru al apararii roman se intalneste cu ministrul afgan al apararii.

Ministrul Mircea Dusa a lansat o invitatie ministrului afgan de a vizita Romania, ocazie cu care se pot discuta si posibile parteneriate de cooperare legate de segmentul industriei de aparare, impreuna cu institutiile abilitate ale statului roman.

La Kabul, la comandamentul Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate (ISAF), ministrul Mircea Dusa s-a intalnit cu generalul-locotenent Nick Patrick Carter, loctiitor al comandantului ISAF si adjunctul reprezentantului special civil al NATO, Andrew W. Steinfeld. În cadrul intalnirii, generalul-locotenent Carter a multumit Romaniei pentru importanta contributie la operatia NATO de stabilizare si asistenta, prezentand evolutia la zi a situatiei. De asemenea, a fost abordata problematica viitoarei misiuni NATO, sarcinile acestei misiuni si provocarile la care trebuie sa raspunda.

De la Kabul, deplasarea a continuat la Kandahar, unde ministrul a vizitat tabara de tranzit, elementul national de sprijin, compania de protectie a fortei care participa la securizarea bazei si a avut intalniri cu militarii din aceste structuri. Cu aceasta ocazie, acesta a verificat starea de functionare a tehnicii ce urmeaza sa fie dislocata, rezultatele fiind bune.

Facilitatile de instruire pentru recunoasterea dispozitivelor explozive improvizate si simulatorul M Roller au fost in atentia delegatiei.

O alta intalnire a fost cea cu generalul-maior Robert B. Abrams, RC-South, si cu generalul de brigada John L. Dolan, comandantul bazei Kandahar. Acestia au apreciat activitatea militarilor romani si au prezentat evaluarea situatiei actuale.
* * *
Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a efectuat marti, 9 aprilie, o misiune in Afganistan, impreuna cu o delegatie militara formata din seful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Danila, directorul general al Directiei Generale de Informatii a Apararii, general-maior Marian Hapau, loctiitorul sefului SMG, general-locotenent Valeriu Nicut si comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent Catalin Zisu.