Consiliul de administrație al Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare (ENCJ) a propus excluderea Poloniei din rețea, reprezentată prin Consiliul Polonez pentru Sistemul Judiciar (KRS).
Este vorba despre organismul european care monitorizează pe teritoriul UE aplicarea statului de drept prin intermediul instituțiilor de genul Consiliului Superior al Magistraturii.
Cu această măsură, Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare (ENCJ), o pălărie europeană a consiliilor naționale de magistrați din țările blocului comunitar, dorește să trimită „un mesaj clar guvernului polonez și judecătorilor polonezi că ENCJ consideră că KRS nu mai este un membru al familiei europene de membri și observatori care sunt în sprijinul Spațiului European al libertate, securitate și justiție și care cred în valorile la care acesta se referă.”
Consiliul de conducere al rețelei își justifică decizia într-un document consistent în care analizează comportamentului consiliului polonez al magistraturii începând cu anul 2015.
Din octombrie 2015, Partidul Lege și Justiție este angajat în reforma sistemului de justiție din Polonia. Au fost adoptate o serie de legi, inclusiv una în ianuarie 2018, privind Consiliul polonez pentru sistemul judiciar (KRS) - echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii din România.
Pe 17 septembrie 2018, o adunare generală extraordinară a ENCJ a decis să suspende calitatea de membru al KRS, deoarece nu mai îndeplinea cerințele ENCJ privind independența Executivului și a Legislativului într-o manieră care să asigure independența sistemului judiciar polonez. Atunci, doar KRS a votat împotriva propriei suspendări.
De atunci, Consiliul Executiv a trimis trei delegații în Polonia, în martie și noiembrie 2019, pentru evaluarea situației.
Au avut discuții la Curtea Supremă, cu asociațiile de judecători, cu Ombudsmanul și cu Consiliul Polonez pentru Sistemul Judiciar (KRS), care s-a întâlnit cu delegația ENCJ doar în noiembrie, pentru că KRS a considerat că nu este oportun să discute cu ENCJ în timpul desfășurării unei proceduri preliminare împotriva Poloniei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Pe 14 februarie 2020, situația independenței sistemului judiciar polonez s-a deteriorat și mai mult odată cu adoptarea unei noi legi care are implicații grave asupra statului de drept în Polonia.
Pentru prima dată, judecătorii pot fi trași la răspundere și sancționați cu privire la temeinicia deciziilor lor în aplicarea dreptului european și dacă trimit o cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
KRS nu numai că nu s-a opus, dar și-a exprimat sprijinul deplin pentru noua lege.
Evoluțiile din 2015 și rolul activ al KRS în sprijinul acestor legi au determinat Comitetul executiv să se întrebe dacă nu cumva KRS a comis încălcări grave ale obiectivelor Asociației, prevăzute în articolele 3 și 4 din statutul ENCJ și, prin urmare, dacă nu ar trebui să propună excluderea consiliului polonez judiciar din rețeaua europeană judiciară.
Citește și:
CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro