Urmare a schimbului de informaţii dintre lucratorii Punctului National Focal din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si reprezentantii structurilor similare din statele comunitare, trei grupari infractionale constituite din cetateni romani au fost depistate si retinute în spaţiul Uniunii Europene.
O reţea infracţională formata din 7 cetateni romani, cu varste cuprinse intre 30 si 39 ani, ce actiona pe teritoriul a 4 state comunitare, a constituit obiectul unei ample operaţiuni poliţieneşti la care au participat poliţişti din Franţa, Germania, Luxemburg şi Elveţia.
Gruparea infractionala era specializata in furtul de bancomate, valoarea prejudiciului adus prin actiunea ilegala a acestora timp de 2 ani, ridicandu-se la peste 10 milioane Euro, bani trimisi in tara, prin intermediul unor firme de transport si expeditii postale.
Modalitatea de actiune a membrilor retelei consta în smulgerea automatelor bancare amplasate la intrarea in banci sau in complexele comerciale, cu ajutorul unor cabluri de otel ataşate la autoturisme, de asemenea, sustrase cu putin timp inainte de demararea actiunii ilegale.
Totodata, pentru a nu fi depistati de autoritati, acestia isi stabileau « tintele » pe teritoriile altor state decat cel de resedinta, fapt ce a ingreunat mult identificarea si retinerea lor.
Coordonarea operaţiunii, intitulată « Cazul Peniuc » s-a realizat la nivelul BKA Wiesbaden, iar schimbul de date şi informaţii cu autorităţile române s-a realizat prin intermediul Atasatului de Afaceri Interne al Ministerului Administratiei si Internelor în Germania.
In baza bunei colaborari si a rapiditatii schimbului de date si informatii dintre autorităţile de aplicare a legii, s-a reusit identificarea si retinerea tuturor membrilor retelei, in prezent, aceştia fiind in stare de arest si urmand a fi expulzaţi in Romania.
Un alt caz a fost inregistrat in prima parte a acestei luni, in Olanda, unde au fost depistate 21 persoane (cetateni romani si bulgari), ce depasisera termenul legal de sedere in strainatate si fusesera implicate in savarsirea de infractiuni. Cei in cauza urmeaza a fi expulzati in tarile de origine pentru a fi dispuse masurile ce se impun, ca urmare a faptelor comise.
Cel de-al treilea caz a fost înregistrat în Belgia, unde a fost identificată o altă grupare de infractori romani, suspectă de implicare în săvârşirea de infracţiuni de trafic de persoane şi proxenetism, acţiune la care a participat şi ataşatul de afaceri interne roman din aceasta tara.
In cauză, au fost identificati si retinuti 4 cetateni romani – un barbat si trei femei – pe numele carora au fost eliberate mandate de arestare. De asemenea, au fost audiate o parte din victimele retelei de trafic de fiinţe umane, unele dintre acestea urmand sa intre intr-un program oferit de statul belgian (drept de sedere, drept de munca, etc.).
Cercetarile sunt continuate în vederea retinerii si celorlalti membrii ai retelei infractionale, identificati deja cu sprijinul partii romane.
Cazurile prezentate vin sa demonstreze inca o data eficienta schimbului operativ de date si informatii dintre autoritatile romane si straine, precum si necesitatea mentinerii si intensificarii colaborarii inter-institutionale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transnationale.
Ministerul Administraţiei şi Internelor are în total 17 ataşaţi de afaceri interne şi 9 ataşaţi de afaceri interne adjuncţi acreditaţi în ţări ca Austria, Belgia, Germania, Italia, Franţa, Olanda, Cehia, Grecia, Marea Britanie, Spania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova şi Turcia, precum şi pe lângă Uniunea Europeană, EUROPOL şi NATO.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro