Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii prin Centrul National de Formare a Personalului din Invatamantul Preuniversitar (CNFP) anunta lansarea proiectului "Restructurarea sistemului de formare continua a personalului din invatamantul preuniversitar prin generalizarea sistemului de credite profesionale transferabile", proiect strategic parte a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Cu un buget de 3,4 milioane euro, cofinantat din Fondul Social European, proiectul se va finaliza pe 31 octombrie
Politica de ocupare la nivelul Uniunii Europene este sustinuta de liniile directoare integrate pentru crestere economica si ocupare care stabilesc directii concrete privind cresterea participarii si mentinerii pe piata muncii, cresterea investitiilor in capitalul uman prin educatie si imbunatatirea abilitatilor. Romania a adoptat Strategia Europeana pentru Ocupare, in concordanta cu obiectivele si liniile directoare ale acesteia. In acest context, proiectul propus de CNFP determina dezvoltarea capitalului uman prin profesionalizarea si dezvoltarea carierei didactice. Formarea si dezvoltarea ansamblului de competente care permit asumarea si realizarea de sarcini profesionale specifice, la un nivel corespunzator de performanta, elaborarea standardelor ocupationale si de formare continua legitimeaza profesia didactica si determina profesionalizarea carierei didactice. In acelasi timp, creeaza premisele pentru evaluarea performantelor individuale in vederea salarizarii diferentiate a cadrelor didactice din sistemul de invatamat preuniversitar.
Obiectivul general al proiectului il reprezinta dezvoltarea unui sistem flexibil de formare continua a resurselor umane din invatamantul preuniversitar care sa permita specializarea reala si eficienta a profesiilor/functiilor didactice, prin generalizarea sistemului de credite profesionale transferabile, in concordanta cu standardele nationale si europene.
Obiectivele specifice care isi propun sa raspunda nevoilor si asteptarilor grupului tinta si sa remedieze disfunctionalitatile sistemului sunt:
I. Restructurarea sistemului de formare continua prin adaptarea cadrului legislativ la contextul actual care ofera posibilitatea de dezvoltare a carierei didactice cu recunoasterea competentelor dobandite prin alte forme de perfectionare anterioare si permite elaborarea standardelor ocupationale si de formare continua pentru functiile didactice nou aparute;
II. Dezvoltarea metodologica privind generalizarea sistemului de credite profesionale transferabile (CPT) pe tot parcursul carierei didactice in concordanta cu standardele nationale si europene care determina exprimarea clara a diferentelor de profil profesional specific definitivatului si gradelor didactice, astfel incat exigentele exprimate prin programe de formare continua, numar de credite profesionale transferabile alocate sa fie vizibil evolutive si contribuie la realizarea unui sistem unitar de formare continua bazat pe CPT, care va permite vizualizarea stadiului individual al carierei si previzionarea parcursului profesional dezirabil pentru fiecare categorie de personal didactic;
III. Instituirea mecanismelor reglatorii privind dinamica profesiilor didactice prin flexibilizarea rutelor de conversie si perfectionare in cariera care va creste autonomia in dezvoltarea personala a cadrului didactic in functie de necesitatile personale si profesionale ale fiecaruia si va facilita elaborarea unui set de rute flexibile pentru conversie si perfectionare.
Grupul tinta vizat in prezentul proiect este constituit din personalul didactic de toate specialitatile, din invatamantul preuniversitar (din invatamantul de masa si din invatamantul special, de nivel preprimar, primar, gimnazial si liceal).
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro