Restrictiile BNR vor diminua restantele la banci

octombrie 24, 2006

Restantele romanilor la banci, inregistrate de Biroul de Credit au atins in luna septembrie suma de 318 milioane lei , 8 milioane euro si 0,8 milioane dolari, fiind in crestere cu peste 40% fata de luna iulie a acestui an. Cifrele arata un avant considerabil al restantelor, care este insa pus de directorul general al Biroului, Serban Epure, pe seama intrarii unui nou participant in sistem. „Este o crestere importanta, care in cea mai mare parte este datorata faptului ca a intrat un nou participant in sistem", a declarat acesta.

In acest moment institutia primeste rapoarte de la 22 de banci, 4 companii de credit de consum si o societate de leasing. De asemenea, in sistemul Biroului de Credit este inregistrata si o societate de asigurari, potrivit ultimelor declaratii ale oficialilor institutiei, care se pare ca este ultimul „jucator" intrat, daca este sa comparam cu raportarile acestora anterioare O alta cauza a majorarii rapide a restantelor este evolutia creditarii. „Alt motiv este cresterea creditului, cel de consum in special, care este insotita in mod inevitabil si de cresterea restantelor", a precizat oficialul Biroului de Credit. Evolutia restantelor a urmarit avantul din ultima perioada al creditarii, insa ritmul de crestere a acestora a fost inferior celui al imprumuturilor, a mai explicat Epure. Nu trebuie uitat insa si faptul ca perioada la care ne referim (iulie-august) este una de vara, iar bugetul romanilor se duce preponderent catre finantarea concediilor si vacantelor.

„Creditul care genereaza cele mai multe restante ramane in continuare cel de consum", a subliniat Serban Epure. Situatia se va schimba odata cu intrarea in vigoare, de azi, a noii norme BNR privind limitarea riscului de credit la persoanele fizice, la care se vor supune atat bancile, cat si IFN-urile si societatile de leasing. Aceasta prevede ca la evaluarea capacitatii de rambursare a clientilor sa fie luate in considerare toate ratele pe care acestia le au, iar in calculul capacitatii de ramburare vor fi incluse toate costurile, nu doar dobanda si principalul ca pana acum. De asemenea, modificarile legislative vor determina practic disparitia creditului doar cu buletinul. „Noile norme ale BNR vor impune conditii de creditare mai restrictive pentru populatie, determinand o scadere a ritmului de crestere a creditarii. De aici o scadere a ritmului de crestere a restantelor", apreciaza Serban Epure in legatura cu efectele reglementarilor ce intra in vigoare azi, 22 octombrie.

Mai mult, directorul Biroului de Credit considera ca se va inregistra o scadere a ponderei restantelor in volumul creditelor. Acestea reprezinta 1-2% din volumul total al imprumuturilor acordate persoanelor fizice.

Noi am spune ca sunt sanse putine din cel putin doua motive: unu - bancile si IFN-urile vor gasi, din nou, alt mod de fianantare avantajos pentru populatie, sau mai bine zis se vor gasi "portite de scapare" si doi- acestea nu vor dura mai mult de 3 luni, pana la aderere, cand lucrurile se vor schimba, pe ici pe colo!

BankingNews.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro