Parchetul General și cele două de secții ale Consiliului Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, au decis marți suspendarea activității cu publicul pentru limitarea riscurilor de răspândire a coronavirusului.
Restricțiile impuse de Parchetului General, prin ordin al procurorului general:
Activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul parchetelor se suspendă până la data de 30 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii suspendării și va fi suplinită de primirea sesizărilor, cererilor și memoriilor prin corespondență, folosind mijloacele de comunicare electronice sau trimiterile poștale.
Pe perioada incidenței prezentului ordin, comunicarea actelor procedurale se va realiza preponderent prin intermediul poștei electronice, cu acordul prealabil al destinatarului.
Intrarea persoanelor în sediile parchetelor, cu excepția personalului propriu și a celui din instituțiile sistemului judiciar, de ordine publică și siguranță națională, se va face numai după completarea unei declarații pe propria răspundere. În cazurile în care, din conținutul declarației menționate anterior, rezultă vreuna din situațiile de risc indicate de răspunsul afirmativ la întrebări, conducerea parchetului sau persoanele desemnate vor interzice accesul declarantului.
Procurorul de caz poate amâna efectuarea activităților procedurale care implică contactul direct cu persoanele, în măsura în care este posibil față de urgența cauzei.
De asemenea, s-au dispus măsuri pentru dezinfectarea și igienizarea spațiilor accesibile publicului și birourilor personalului din sediile parchetelor, precum și măsuri privind personalul propriu din cadrul Ministerului Public .
Măsuri similare au dispus și cele două secții ale CSM: Secția de judecători și Secția de procurori.
Judecătorii CSM recomandă evitarea, pe cât posibil a aglomerărilor de persoane în incinta și în zona instanțelor judecătorești și fixarea de ore pentru fiecare cauză în parte, pentru a lăsa timp pentru aerisirea și igienizarea sălilor de ședință, depunerea înscrisurilor pe care electronică, un circuit al documentelor care să implice cât mai puține persoane și creșterea protecției față de persoanele care-și desfășoară activitatea în instanțe.
Procurorii CSM au dispus, printre altele, suspendarea programului nemijlocit cu publicul, cu folosirea mijloacelor alternative pentru activitatea de primire, de sesizări, cereri și memorii, precum și suspendarea activităților de formare profesională și de deplasări.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro