La Chișinău, Curtea Constituțională a declarat drept neconstituțional acordul încheiat de Guvernul Republicii Moldova cu Federația Rusia pentru obținerea unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro. Curtea a anulat și deciziile guvernului privind inițierea negocierilor și ratificarea acordului.
Decizia Curții Constituționale, pronunțată după o ședință care a durat aproape 10 ore, va fi publicată în decurs de cinci zile.
Acordul de împrumut cu Rusia a fost criticat de opoziție în special pentru clauza care prevede garantarea de către statul Republica Moldova a unor împrumuturi private.
Într-un mesaj pe Facebook, președintele Igor Dodon a numit decizia Curții Constituționale drept „cinică, împotriva propriilor cetățeni”. În opinia sa, este o decizie „politizată” și „o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani”. Dodon a mai scris că va face tot ce este necesar ca „sprijinul financiar din Federația Rusă blocat” de Curtea Constituțională să ajungă în Republica Moldova, însă nu au precizat cum anume.
***
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a suspendat pe 23 aprilie legea adoptată în aceeași zi de majoritatea parlamentară PSRM-PD, prin care a fost ratificat acordul de împrumut din Rusia.
Suspendarea se face până la o pronunțare pe fond și a fost decisă după ce magistrata Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții Constituționale, după ce membrii instanței l-au demis din această funcție pe fostul deputat socialist, Vladimir Țurcan.
Aceste evoluții au loc pe fundalul unor confruntări tot mai acute, care ajung la Curtea Constituțională, între puterea pro-rusă deținută de președintele Igor Dodon, ajutat de majoritatea parlamentară, și opoziția pro-europeană, din care face parte, de câteva luni, și grupul Pro-Moldova desprins din PD.
Fostă deputată a Platformei DA, Manole a fost aleasă președintă a instanței pe trei ani, prin vot secret, în urma unui demers făcut de magistrata Liuba Șova și de colegul ei, Nicolae Roșca.
Cu câteva ore înainte de alegerea lui Manole, opoziția critica vehement în Parlament votul majorității PSRM-PD pentru ratificarea acordului între guvernele rus și moldovean prin care Republica Moldova urma să ia un împrumut de stat de 200 de milioane de euro din Rusia, pe un termen de 10 ani.
Opoziția spune că un articol al acordului permite garantarea de către stat a unor împrumuturi private făcute la bănci rusești de companii moldovene și a numit ratificarea acordului de către majoritatea parlamentară drept „cea mai mare crimă” de după furtul miliardului din sistemul bancar, din 2014.
Citește și:
CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro