Reprezentanti ONU au vizitat provincia afgana Zabul

O delegaţie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, condusă de Kenzo Oshima, ambasadorul Japoniei la ONU, a efectuat o vizită oficială în Qalat, capitala provinciei Zabul, unde acţionează şi militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”.

Oaspeţii s-au întâlnit, la sediul Echipei de Reconstrucţie Provincială din Qalat, cu comandantul forţelor NATO din sudul Afganistanului, generalul-maior Ton Van Loon, cu locţiitorul şefului echipei de reconstrucţie, maior Martin Regan, cu reprezentantul special al ONU pentru Afganistan, Tom Koenigs şi cu comandantul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, locotenent-colonelul Daniel Petrescu. La activitate au participat şi membri ai administraţiei locale.

Cu acest prilej, oficialii Organizaţiei Naţiunilor Unite au fost informaţi asupra proiectelor de dezvoltare iniţiate de comunitatea internaţională în provincia Zabul, considerată un exemplu în acest sens pentru întreaga zonă de sud a Afganistanului.

Ambasadorul Kenzo Oshima a apreciat efortul forţelor ISAF de a menţine un climat de securitate şi stabilitate în provincie, ceea ce a permis implementarea unor programe şi proiecte de dezvoltare care vizează infrastructura, educaţia şi structurile naţionale afgane de securitate.

„Au trecut aproape trei ani de la ultima vizită în Afganistan a delegaţiei Consiliului de Securitate al ONU. Sunt deosebit de încântat de progresele realizate în provincia Zabul, rezultat al cooperării fructuoase dintre forţele NATO-ISAF, autorităţile locale şi forţele afgane naţionale de securitate (ANSF).”- a declarat înaltul reprezentant al Naţiunilor Unite, adăugând: „ Fenomenul nefast al terorismului, al insurgenţei în această ţară trebuie eliminat odată pentru totdeauna. Consiliul de Securitate al ONU apreciază misiunea ISAF ca fiind pe deplin legitimă, iar Naţiunile Unite îi acordă tot suportul necesar pentru a aduce liniştea şi pacea în Afganistan. Sunt mândru de realizările dumneavoastră de aici.” (MA)