Renate Weber: Nu există o definiție a stării de alertă și o limită de timp

mai 13, 2020

Miercuri este o zi decisivă pentru felul în care vor arăta măsurile impuse de autorități după 15 mai pentru că ordonanța în care se reglementează stare de alertă va fi dezbătută de către Curtea Constituțională, iar Camera Deputaților va da votul decisiv privind forma legii privind starea de urgență, proiect trimis de Guvern în Parlament, dar modificat de PSD în Senat.

Avocatul Poporului, care a sesizat CCR privind ordonanța care reglementează starea de alertă a avertizat marți seară că și proiectul de lege din Parlament conține două posibilele nereguli pentru care au fost sesizați judecătorii constituționali.

„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la Curtea Constituţională pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu există o limită în timp pentru starea de alertă. Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat. Constituţia noastră este foarte clară, nu ai voie să aduci atingere substanţei drepturilor şi libertăţilor. Nu ştiu ce va decide Curtea mâine, dar vreau să vă spun că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme. Din câte am văzut astăzi, la un moment dat, prin o multitudine de amendamente aduse, şi am văzut că au fost aduse amendamente de toate partidele politice, deci prin acele amendamente s-a dat o definiţie stării de alertă, s-a spus clar că nu poate să fie decât pe 30 de zile, cu posibilitatea să fie prelungită încă o dată cu maximum 30 de zile”, a declarat Renate Weber, marți seară, la TVR.

În condițiile din prezent, Avocatul Poporului a avertizat că este posibil ca pentru câteva zile să nu poate fi impuse măsuri nici prin stare de alerte și nici prin stare de urgență.

Camera Deputaţilor va dezbate miercuri proiectul de lege privind starea de alertă, iar CCR dezbate sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului pe ordonanța de urgență care reglementează starea de alertă.

Printre schimbările aduse în Senat față de forma proiectului de lege întocmit de Guvern se numără faptul că încuviințarea stării de alertă se face de către Parlament. Social-democrații și cei de la USR au criticat varianta Guvernului, spunând că aceasta permitea politizarea angajărilor și demiterilor în sistemul public.

În forma votată în Senat, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului de Interne, dar nu poate depăși 30 de zile. De asemenea, starea de alertă poate să fie prelungită, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului.

Citește și:

Șerban Nicolae și PSD au dictat noua formă a stării de alertă. PNL nu crede că legea va intra în vigoare pe 15 mai

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro