Reînnoirea numelui de domeniu. Ce trebuie să ştiţi

Procesul de inregistrare a unui nume de domeniu va ofera dreptul de utilizare pentru acel nume de domeniu pentru o perioada care in general variaza intre 1 si 10 ani. Dacă doriți să utilizați numele de domeniu și oricare dintre serviciile asociate acestuia (poate fi un website sau un serviciu de e-mail) va trebui reînnoiți înregistrarea numelui de domeniu înainte de expirarea acestuia; in caz contrar riscați să pierdeți numele de domeniu.

Iată câteva informatii care vă ajută să evitați neplăcerile sau posibilitatea de a pierde numele de domeniu definitiv:

Verificați termenii şi condiţiile înregistrării numelui dvs. de domeniu

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja numele de domeniu este să cunoașteți termenii înregistrării numelui de domeniu. Opțiunile și taxele pentru reînnoirea numelor de domeniu, inclusiv a celor expirate, variază în funcție de registrator, așa că asigurați-vă că citiți cu atenție condițiile serviciilor registratorului dvs. pentru a înțelege opțiunile, taxele și condițiile de reînnoire a înregistrării numelui dvs. de domeniu. De asemenea, este important să păstrați informațiile de contact la zi, astfel încât să primiți notificări privind orice modificări ale condițiilor de utilizare a  serviciilor registratorului.

Notaţi-vă data expirării domeniului

Ţineţi evidenţa datei de expirare a numelui de domeniu, astfel încât să îl puteți reînnoi înainte de a expira. Contactați registratorul dacă nu sunteți sigur cu privire la data de expirare a numelui dvs. de domeniu.

Luați în considerare opțiunea de reînnoire automată

Majoritatea registratorilor oferă opțiune de reînnoire automată pentru înregistrari de nume de domenii. Dacă vă înscrieți la acest serviciu, asigurați-vă că păstrați informațiile de plată la zi.

Fiţi atent la reminderele de reînnoire a domeniului

Politica ICANN impune registratorilor să vă trimită două memento-uri de reînnoire cu aproximativ o lună și o săptămână înainte de expirarea unui nume de domeniu. Acționați imediat când primiți aceste remindere pentru a evita posibilitatea de a vă pierde numele de domeniu. Asigurați-vă că păstrați informațiile de contact la zi pentru a primi aceste remindere importante.

 

Dacă din anumite motive ați ratat reînnoirea și numele de domeniu expiră, ar putea fi încă posibil să vă reînnoiți numele de domeniu expirat, dar ar trebui să acționați rapid și să contactați imediat registratorul. Dacă nu sunteți sigur cine este registratorul dvs., puteți efectua o căutare cu ajutorul instrumentului WHOIS de căutare domenii. Pentru domeniile .ro puteti afla cine este registratorul dvs. click aici.

 

La expirarea unui nume de domeniu se poate întâmpla unul dintre aceste două lucruri:

1. Numele de domeniu expirat este șters imediat de către registrator

Un registrator de domenii vă poate șterge numele de domeniu imediat ce expiră. Verificați condițiile de utilizare a  serviciilor registratorului pentru informații despre modul în care acesta gestionează numele de domeniu expirate. Odată ce un nume de domeniu este șters de către registrator, singura modalitate de a recupera numele de domeniu este de a contacta registratorul pentru a-l restaura.

Rețineți că in general aveți doar 30 de zile de la data la care registratorul șterge numele de domeniu pentru a-l restabili. Această perioadă de 30 de zile se numește perioada de grație. Dacă solicitați restaurarea numelui dvs. de domeniu în această perioadă va exista o taxă asociată restaurarii.

La sfârșitul acestei perioade numele de domeniu va fi șters de către operatorul de registru și nu veți mai putea să-l recuperați. Numele de domeniu va fi apoi disponibil pentru înregistrare de către oricare terță parte, registratori de domenii, alţi registranţi.

SAU

2. Numele de domeniu expirat este disponibil pentru reînnoire pentru o perioadă limitată de timp

Dacă registratorul nu șterge imediat numele dupa expirare acesta poate oferi o perioadă in care va fi disponibil pentru reînnoire. Această perioadă începe imediat după expirarea numelui de domeniu și poate dura oriunde între 1 până la 45 de zile. În această perioadă, vă puteți reînnoi numele de domeniu expirat, de obicei cu o taxă stabilită de registratorul dvs. Verificați termenii şi condițiile registratorului pentru a vedea dacă este prevăzută această perioadă, pentru câte zile și orice taxe care ar putea fi asociate cu aceasta.

Dacă numele de domeniu expirat nu este reînnoit în această perioadă, registratorul poate șterge numele de domeniu (a se vedea mai sus), îl poate licita la un terț sau îl poate muta în propriul portofoliu de nume de domenii. Din nou, citiți termenii şi condiţiile registratorului dvs. pentru a înțelege politica lor de gestionare a numelor de domeniu expirate.

 

Alte aspecte pe care trebuie să le aveţi în vedere

Rețineți că odată ce numele dvs. de domeniu expiră orice servicii asociate cu numele de domeniu, precum e-mail sau websitul, vor fi dezactivate. Aceasta ar putea însemna perturbări semnificative, afectarea informațiilor, serviciilor, mărcii sau afacerilor asociate cu numele dvs. de domeniu. Urmăriți data de expirare a numelui dvs. de domeniu și nu uitați să-l reînnoiți înainte de a expira pentru a evita această întrerupere dăunătoare imaginii.

Dacă intenționați să transferați numele de domeniu către un alt registrator, asigurați-vă că efectuaţi transferul cu mult înainte de data de expirare a domeniului pentru a evita orice probleme.

Dacă ați încercat să vă restabiliți numele de domeniu în perioada de gratie imediat după ștergerea numelui de domeniu, dar nu ați putut să faceți acest lucru, registratorul dvs. poate încălca Politica cu privire la recuperarea domeniilor expirate.

Dacă nu ați primit remindere de reînnoire de la registratorul dvs. (nu uitați să verificați filtrele de spam ale serviciului dvs. de e-mail și să vă asigurați că adresa dvs. de e-mail este listată ca deținător de nume înregistrat / registrant al înregistrării), registratorul dvs. poate încălca Politica cu privire la recuperarea domeniilor expirate aşa cum a fost stabilită de Corporaţia pentru Atribuirea Numelor şi Numerelor în Internet (ICANN).

 

Introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".RO"

Registrul român de domenii .ro, RoTLD a anunţat că în data de 1 martie 2018, a implementat sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile ".ro". Domeniile .ro pot fi înregistrate sau reînnoite pe o perioadă limitată de timp, minim 1 an și maxim 10 ani. Pentru reînnoirea numelor de domenii .ro, posesorii trebuie să achite contravaloarea serviciului de mentenanță anuală pentru perioada dorită, prin partenerul RoTLD care administrează domeniul.

Contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este stabilită de parteneri (registrari), ținând cont că tariful practicat de registrul RoTLD este  de 6 EUR/an, fără TVA (tarif oferit partenerilor acreditați RoTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

Pentru posesorii de domenii care sunt administrate de către ICI Registrar, contravaloarea serviciului de mentenanță anuală este de 12 euro, fără TVA.

Data de expirare a unui domeniu .ro poate fi interogată la secțiunea WHOIS de la www.rotld.ro.

Un domeniu pentru care nu a fost plătită contravaloarea serviciului de mentenanță anuală primește starea de "pendingDelete" și va fi șters automat peste 90 de zile. În această perioadă domeniul respectiv este nefuncțional, singurele operații permise fiind cele de reînnoire și transfer de registrar.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro