Regulile care trebuie respectate de restaurante la redeschiderea lor

Ministerul Sănătății, al Economiei și președintele ANSVSA au adoptat un ordin comun care stabilește ce reguli trebuie să respecte restaurantele pentru a putea fi redeschise de la 1 septembrie. 

Obligațiile operatorilor economici deținători ai restaurantelor:

triaj observațional al clienților la intrarea în unitatea de alimentație publică;
interzicerea accesului clienților cu semne de infecție respiratorie;
asigurarea de dispozitive cu produse biocide avizate pentru dezinfectarea clienților;
circuite cu sens unic pentru clienți, purtarea obligatorie a măști și asigurarea respectării normelor de distanțare fizică;
stabilirea unui număr maxim de 6 clienți care pot ocupa o masă, cu excepția membrilor de familie; 
interzicerea transferului meniurilor, solnițelor, olivierelor și altor obiecte de pe o masă pe alta este interzis;
consumul de produse stând în picioare și la bar sunt interzise;
interzise sunt și activitățile de divertisment (dans) în unitatea de alimentație publică; 
casele de marcat vor avea panouri de protecție din plexiglas;
mesele vor fi ocupate pe principiul „o masa ocupată, una liberă” sau cu distanța minimă de doi metri între ocupanții scaunelor alăturate; 
numărul maxim de clienți admis în interior va fi afișat la loc vizibil;
ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere în registru, cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă);
ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului; excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi;
se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire;
informează clienții asupra regulilor de igienă, dezinfectare și distanțare fizică, precum și a necesității limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul;
 dezinfectarea meselor după fiecare client/grup, cu produse biocide avizate/autorizate, care necesită un timp minim de contact;
se recomanda aerisirea cat mai frecventa a incintelor, prin deschiderea ferestrelor si/sau usilor, cu folosirea sistemelor de aer conditionat in caz de canicula.
Se asigură un program de întreținere a echipamentelor de climatizare, curățarea și schimbarea filtrelor în interiorul unității de alimentație publică și în lifturi.  

Operatorii economici sunt obligați să monitorizeze în permanentă sănătatea personalului.  

 

Sursa: europalibera.org