"Am agreat astazi cu industria de comunicatii electronice un nou set de masuri privind implementarea serviciului universal in Romania si primele reglementari pe piata de broadcasting", a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran, dupa prima reuniune a Consiliului Consultativ al ANC din anul 2009.
In urma procesului de consultare publica desfasurat pe marginea documentatiei pentru desemnarea furnizorilor de serviciu universal care vor pune la dispozitia utilizatorilor finali un serviciu de informatii privind abonatii si un registru al abonatilor tuturor furnizorilor de telefonie, ANC a decis organizarea concomitent a doua proceduri separate de licitatie. Astfel se creeaza posibilitatea depunerii unor oferte doar pentru furnizarea serviciului de informatii privind abonatii sau doar a registrelor abonatilor, fara a exclude desemnarea aceluiasi furnizor de serviciu universal pentru ambele servicii, pe baza ofertei celei mai avantajoase.
Furnizorii de serviciu universal desemnati in urma licitatiei vor avea obligatia de a realiza si administra baze de date complete, care sa includa numerele de telefon si de fax si anumite date de identificare ale tuturor abonatilor serviciilor de telefonie destinate publicului din Romania care doresc ca numerele lor de telefon si de fax sa apara in registrul abonatilor (inclusiv utilizatorii de cartele preplatite). Aceasta baza de date va fi pusa la dispozitia tuturor utilizatorilor finali prin intermediul unui serviciu de informatii privind abonatii si al unui registru al abonatilor, cel tarziu pana la data de 31 octombrie 2009.
"Vom pune in vanzare caietele de sarcini cel mai tarziu la inceputul lunii februarie si intentionam sa evaluam ofertele si sa desemnam furnizorii de serviciu universal in cursul lunii martie. Lansarea serviciului de informatii privind abonatii si a registrului abonatilor va avea loc pana la data de 31 octombrie 2009", a mai declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.
Cu ocazia intalnirii cu industria de comunicatii, ANC a finalizat si procesul de consultare nationala pe marginea reglementarilor pentru transmisia radio terestra a serviciilor publice de programe audiovizuale. Astfel, Societatea Nationala de Radiocomunicatii - S.A. (SNR) va fi desemnata ca operator cu putere semnificativa pe pietele relevante ale serviciilor de transmisie in format analogic prin intermediul sistemelor radioelectrice terestre a serviciilor publice de programe de televiziune si radiodifuziune si ii vor fi impuse obligatii referitoare la controlul tarifelor practicate.
ANC va impune in sarcina SNR obligatia de control al tarifelor si de fundamentare a tarifelor in functie de costuri. In acest scop, ANC va consulta si va adopta un regulament privind dezvoltarea modelului de calculatie a costurilor, urmand ca, in termen de cel mult un an de la adoptare, SNR sa dezvolte si sa implementeze acest model. Pana la data implementarii modelului de calculatie a costurilor, SNR are dreptul de a majora tarifele pentru serviciile reglementate, o singura data si numai cu acordul prealabil al ANC.
In continuare, ANC va transmite masurile de reglementare a pietei de transmisie a programelor audiovizuale Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene care pot transmite ANC comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii. ANC are obligatia ca, la adoptarea masurii propuse, sa tina seama de observatiile si comentariile primite.
Autoritatea Nationala pentru Comunicatii este institutia care stabileste regulile pentru piata de comunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANC vizitati www.anrcti.ro.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro