Regele Belgiei și-a exprimat „cel mai profund regret” pentru genocidul din Congo

iunie 30, 2020

Regele Filip al Belgiei și-a exprimat „regretele cele mai profunde” pentru actele de violență și brutalitate provocate în timpul stăpânirii coloniale belgiene  asupra populației congoleze, marți, la a 60-a aniversare a independenței Republicii Democrate Congo, transmite The Guardian. 

Scrisoarea adresată președintelui RDC, Félix Tshisekedi, a fost descrisă ca istorică în mass-media belgiană, deoarece este pentru prima dată când un rege belgian și-a exprimat regretul pentru trecutul colonial al țării.

În scrisoare, regele scrie despre „episoade dureroase” din istoria comună a celor două țări, referindu-se la statul liber Congo, condus de strămoșul său, Léopold al II-lea, monarh din secolul al XIX-lea, a cărui brutală exploatare a provocat moartea a 10 milioane de congolezi, devenind subiect al dezbaterilor aprige pe fondul protestelor Black Lives Matter.

Fără să-l numească pe Léopold II, regele Philippe scrie: „În timpul statului liber din Congo [1885-1908] au fost comise acte de violență și brutalitate, care continuă să cântărească în memoria noastră colectivă. Perioada colonială care a urmat a provocat și suferință și umilințe. Aș dori să-mi exprim cel mai profund regret pentru rănile din trecut, durerea de astăzi este reaprinsă de discriminarea prea prezentă în societatea noastră.”

După ce Léopold II a fost forțat să renunțe la Congo ca proprietate privată în 1908, statul belgian a condus țara până pe 30 iunie 1960. Belgia a cedat controlul vastului teritoriu, lui Patrice Lumumba, o carismatică figură independentă, un lider devenit primul premier democrat al statului congolez. El a fost asasinat în 1961 de rebeli congolezi și ofițeri ai armatei belgiene la ordinele CIA, cu sprijinul tacit al guvernului belgian.

Martin Fayulu, un politician de opoziție respectat în RDC, a spus că nu e niciodată prea târziu pentru recunoașterea faptelor din trecut și a cerut reparații din partea Belgiei spunând că nu sunt suficiente cuvintele doar pentru că acum e la modă. El a spus că aniversarea independenței l-a înfuriat. Fayulu, un veteran de 63 de ani a câștigat cu ușurință alegerile organizate în 2018, dar a fost exclus de la putere de actualul președinte, Félix Tshisekedi.  

„Jafurile din Congo nu s-au oprit niciodată. Resursele noastre sunt furate, oamenii noștri rămân în mizerie, suntem conduși de dictatori și hoți. Puterile internaționale spun că trebuie să fie pragmatice. Și uite unde suntem ”.

Tshisekedi, care conduce un guvern de coaliție, a cerut o zi de „meditație”, mai degrabă decât sărbătoare.

În ciuda bogăției naturale masive, incluzând depozite vaste de minerale valoroase și metale prețioase, RDC continuă să sufere de sărăcie profundă, violență larg răspândită și boli.

Scrisoarea regelui contrastează cu recentele observații ale fratelui său mai mic, prințul Laurent, care a spus că nu a văzut cum Léopold II ar fi putut fi responsabil pentru atrocitățile raportate pe scară largă în statul liber din Congo, deoarece nu a pus niciodată piciorul în țară.  

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro