Centrul Naţional de Cultură a Romilor (CNCR) - Romano Kher împreună cu Primaria Sinaia organizează în perioada 28-30 august 2009 Festivalul ”Romani Kultura”, un regal al artelor, tradiţiilor şi meşteşugurilor rome.
Timp de trei zile, meşteşugari romi din toată ţara, adevăraţi artişti în confecţionarea de bijuterii din argint, obiecte din lemn sau aramă, vestimentaţie tradiţională şi obiecte de ornament, precum şi muzicieni şi dansatori de marcă vor avea prilejul să-şi etaleze talentul inegalabil în domeniile în care excelează şi, în acelaşi timp, să vorbească prin cântec, dans şi o bogată gamă de tradiţii despre modul de viaţă autentic al romilor.
“Ne propunem ca festivalul de la Sinaia să devină tradiţie, iar numele său să fie asociat în fiecare an cu succesul, arta autentică romă şi ţinuta artistică ireproşabilă specifice comunităţii rome. De aceea, CNCR - Romano Kher va aduce pe scenă nume rezonante din muzica romă precum Viorica şi Ioniţă din Clejani, Cornelia Catanga, celebrul taraf “Grigoraş Dinicu” etc, iar în apropierea scenei, meşteşugari talentaţi al căror respect pentru tradiţiile rome a făcut ca toate aceste arte şi meserii cu care astăzi ne mândrim să rămână intacte ca autenticitate şi valoare”, a declarat Mihaela Zătreanu, directorul CNCR – Romano Kher.
“Am creat din ce în ce mai multe evenimente la Sinaia, mai ales în aceste vremuri grele, pentru a atrage şi mai mult atenţia asupra oraşului. Sinaia a fost, este şi va fi oraşul în care se împletesc perfect culturi diferite, în care trăiesc şi muncesc oameni de mai multe naţionalităţi. Tocmai de aceea, în aceste zile sărbătorim şi buna convieţuire cu etnia romă.
De altfel, noi avem parteneriate de înfrăţire cu localităţi din Italia, Franţa, Israel, S.U.A., Turcia, Macedonia, Ucraina şi Muntenegru bazate pe valorile primare ale comunităţilor: prietenie, cooperare, schimburi culturale şi economice”, a declarat Vlad Oprea, primarul oraşului Sinaia.
Din program:
- parada festivalului în Parcul “Dimitrie Ghica” (parada costumelor tradiţionale rome, dansul paparudelor, dansul ursului, momentul ghicitoarei în ghioc, momentul florăreselor)
- trei concerte excepţionale cu concursul unor artişti romi celebri
- proiecţie de film cu tematică romă, filme premiate la festivaluri internaţionale. “Blestemul ariciului” este cotat drept cel mai bun film documentar despre romi, iar “Dureri ascunse” a impresionat puternic prin mesajul său dramatic la Best-Fest.
- expoziţii de sculptură, pictură şi artă fotografică cu tematică romă
- Mostra şatra: latura inedită a festivalului o constituie Mostra şatra – un cort care reconstituie viaţa în şatră a comunităţii rome. În cadrul şatrei sunt aşteptaţi vizitatorii festivalului care doresc să se deghizeze în romi pentru câteva minute şi să fie imortalizaţi într-o fotografie la minut drept amintire-cadou din partea organizatorilor
Vă invităm, aşadar, să veniţi alături de noi să gustăm împreună o felie din viaţa romilor cu tot ce are ea autentic şi valoros: muzică, dans, artă, gastronomie şi meşteşuguri transmise din generaţie în generaţie într-un total respect faţă de tradiţie şi identitate.
Festivalul “Romani Kultura” se desfăşoară în Parcul “Dimitrie Ghica”din Sinaia, iar accesul este liber.
Strada Octavian Goga, care va gazdui cei 40 de mesteşugari, va fi închisă circulaţiei rutiere în perioada 28 august, orele 08.00 – 30 august, orele 18.00.
Au fost trimise invitaţii speciale pe adresa administraţiei prezidenţiale, a Guvernului şi Parlamentului României.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro