Referendumul cianurii recent invalidat continua sa fie un instrument de manipulare si intimidare

decembrie 13, 2012

In aceasta duminica s-a defasurat, in 35 de localitati din judetul Alba, un referendum privind repornirea mineritului in Muntii Apuseni. În urma centralizarii voturilor exprimate , Biroul Electoral de Circumscriptie Alba a anuntat ca referendumul a fost invalidat din lipsa cvorumului (prezenta de 50%+1 din numarul cetatenilor inscrisi pe liste). Decizia Consiliului Judetean Alba de organizare a acestei consultari populare a fost inca de la inceput contestata de societatea civila si locuitorii Rosiei Montane ce se opun proiectului minier, aratand ca referendumul, in forma propusa, este un pur exercitiu de PR, fara valoare legala.

În acest sens, Campania Salvati Rosia Montana a lansat un apel de a nu participa la acest referendum ilegal catre locuitorii Muntilor Apuseni pentru a nu legitima un sondaj de opinie, organizat din bani publici, de 3 miliarde de lei vechi. Procedurile legale de aprobarea proiectului minier de la Rosia Montana nu cuprind organizarea unui referendum. Prin urmare, rezultatul sau nu ar fi putut, legal, influenta deciziile pe care Guvernul Romaniei trebuie sa le ia in privinta acordului de mediu, descarcarii de sarcina arheologica a zonei sau in privinta respectarii dreptului la proprietate individuala al locuitorilor direct afectati de la Rosia Montana si care nu vor sa se mute.

“Cu toata campania agresiva a RMGC, a plaselor pline de cadouri si a vestelor imblanite impartite, motii s-au prezentat in numar scazut la vot. Nici manipularile din mass-media, care continua chiar si in acest moment sa prezinte date false cu privire la referendum, nici presiunea primarilor nu i-au putut determina pe locuitorii Apusenilor sa sustina moartea prin cianurare a localitatilor din care provin. Viitorul nostru va fi unul fara cianura” a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

72.490 de locuitori cu drept de vot din cele 35 de localitati din Alba au fost asteptati duminica la vot. Din numarul total al acestora, doar 27% s-au pronuntat in favoarea repornirii mineritului si a proiectului de la Rosia Montana. Aceste cifre arata ca proiectul de la Rosia Montana nu este sustinut de o “majoritate covarsitoare”, asa cum reiese din comunicatele sustinatorilor proiectului cu cianuri.

În perioada premergatoare organizarii scrutinului, numerosi locuitori ai zonei au semnalat presiuni foarte mari din partea autoritatilor locale si a reprezentantilor companiei miniere. Într-un comunicat oficial catre investitori, Gabriel Resources, principalul actionar al Rosia Montana arata ca in eventualitatea pozitiva a organizarii referendumului, compania isi va relua activitati sistate. În consecinta, pentru a supraveghea ziua votului, Centrul de Resurse Civice a acreditat 67 de observatori .

“Presiunea la care au fost supusi localnicii a intrecut orice asteptari. Ca observator am vazut oameni adusi la vot cu masinile primarului si ale angajatilor companiei miniere si aproape obligati sa voteze. Aproape toti votantii din sectia de votare pe care am monitorizat-o eu au raspuns exit-poll-ului ca au votat da la referendum, desi numaratoarea voturilor a aratat ca majoritatea votasera nu, ceea ce arata cat de intimidati sunt de fapt acesti oameni.” a declarat unul dintre observatorii acreditati ai Centrului pentru Resurse Civice.

Imediat dupa inchiderea urnelor, mass-media a practicat o dezinformare in masa in ceea ce priveste rezultatele referendumului. Televiziunile si presa online au comunicat in mod repetat stirea potrivit careia la referendum ar fi participat peste 70% din populatia zonei, care s-ar fi exprimat in mare majoritate pentru repornirea mineritului. In ciuda anuntarii datelor oficiale de catre BEC si a invalidarii referendumului, mass-media a continuat sa dezinformeze si sa manipuleze opinia publica, asumandu-si editorial discursul companiei miniere de castigare a referendumului.

Campania Salvati Rosia Montana condamna jocul murdar la care s-a pretat mass-media din Romania, informand publicul eronat cu privire la rezultatele referendumului, de altfel ilegal si ilegitim. Campania Salvati Rosia Montana va declansa demersurile necesare pentru sesizarea institutiilor abilitate sa aplice sanctiuni pentru aceasta grava incalcare a deontologiei profesionale in presa romaneasca.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro