Referendum în Italia pentru reducerea numărului de parlamentari

Italienii votează duminică, în plină pandemie de coronavirus, în cadrul unui referendum naţional asupra reducerii numărului de parlamentari.

În același timp sunt organizate și alegeri regionale în șapte regiuni ale Italiei, care însumează circa 20 de milioane de alegători, conform AFP, citat de Agerpres.

Referendumul este o promisiune electorală a Mișcării 5 Stele, o formațiune populistă eclectică. Dacă va trece la vot, numărul de parlamentari ar urma să scadă de la 945 la 600.

În prezent, Italia are al doilea cel mai numeros parlament din Europa – după Marea Britanie (1.400 de membri) și înaintea Franței (925).

Sâmbătă, Italia a înregistrat 1.628 de noi cazuri şi 24 de decese în ultimele 24 de ore. Din persoanele aflate în carantină la domiciliu, doar puțin peste 1.800 și-au exprimat dorința să voteze la distanță.

Teama generată de posibilitatea de infectare cu SARS-COV-2 i-a determinat pe unii observatori şi preşedinţi de secţii de vot să se retragă din funcție.

Oraşul Milano a lansat, sâmbătă, un apel de urgenţă pe reţelele sociale, pentru înlocuirea a 100 de preşedinţi de secţii de votare.

 

Sursa: europalibera.org