Publicat in revista Proceedings al Academiei Nationale de Stiinte, studiul a aratat ca participantii carora li s-a spus ca tigarile lor nu contineau nicotina, au prezentat mai putina activitate in zonele creierului care conduc la dependenta - caile de a invata recompensa, sugerand ca convingerile unei persoane in ceea ce priveste nicotina pot influenta dependenta acesteia. Fumatul este principala cauza de deces in SUA. Desi alti agenti toxici din tutun sunt responsabili pentru efectele asupra sanatatii nocive ale fumatului, nicotina este cea care provoaca dependenta de tutun.
Potrivit echipei de cercetare, condusa de Read Montague, directorul Unitatii de Psihiatrie Computational la Virginia Tech Carillon Institutul de Cercetare, nicotina stimuleaza caile neuronale din creier asociate cu placerea si recompensa, fapt care conduce la dependenta de nicotina. In studiul lor, Montague si echipa sa au stabilit sa investigheze daca convingerile fumatorilor cu privire la nicotina, mai degraba decat numarul de tigari fumate, ar putea modifica activitatea in ceea ce priveste caile de invatare a recompensei in creier.
Cercetatorii subliniaza faptul ca la efectul placebo contribuie convingerile pacientilor - ideea ca un tratament va avea un efect pozitiv bazat pe speranta. "Convingerea unei persoane ca va primi un tratament adecvat, ii imbunatateste starea considerabil, in absenta medicamentelor", potrivit oameniilor de stiinta din domeniu. Aceste efecte ale tratamentului sunt realizare prin procedee neurobiologice asociate de obicei cu actiunile farmacologice ale medicamentelor active, chiar daca nu sunt administrate medicamente active.
Sursa: Medical News Today
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro