Florin Iordache a fost ales marți, de plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, președinte al Consiliului Legislativ, asigurându-și, astfel, un post pe viață, pentru că mandatul șefului Consiliului Legislativ nu are termen.
El a fost votat cu 185 de voturi iar contracandidatul său, Augustin Zegrean, cu 41.
Precedentul președinte al Consiliului Legislativ, Dragoș Iliescu (77 de ani) a stat 17 ani în funcție înainte să decidă să se retragă în vara lui 2020.
Rămas fără sprijin pentru a candida la un nou mandat în Parlamentul României, Florin Iordache a candidat la șefia Consiliului.
El a fost concurat de Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR și Ionuț Duli Mazâlu, actualul secretar al Consiliului Legislativ.
Europa Liberă a scris, din 9 octombrie, că Florin Iordache caută o instituție unde să fie numit de Parlament după ce nu a reușit să obțină sprijin de la PSD Olt pentru un nou mandat de deputat.
„Iordache încearcă în perioada aceasta să își găsească o instituție importantă unde să ajungă cu ajutorul partidului. Sunt câteva locuri libere care urmează să primească votul în Parlament, poate merge la Consiliul Legislativ. Are și această variantă la îndemână, dacă Ciolacu și Stănescu nu îi permit să prindă un loc pentru Camera Deputaților”, declarau surse din PSD pentru Europa Liberă.
Florin Iordache s-a remarcat în timpul guvernării PSD prin faptul că a condus în Parlament modificările aduse legilor justiției.
Tot de numele său se leagă și controversata Ordonanță 13 din iarna lui 2017, care a scos în stradă sute de mii de oameni.
Deputatul Florin Iordache a fost un personaj important și în „Marțea neagră” din 2013, când a coordonat acțiunea din Parlament pentru modificarea legii amnistiei și grațierii și modificări la Codul Penal.
Consiliul Legislativ este funcționează pe lângă parlament și care ca principale atribuții analizarea și avizarea proiectelor de lege, a inițiativelor legislative, a ordonanțelor și hotărârilor guvernului.
Institutia a fost condusă timp de 17 ani de Dragoș Iliescu, până când acesta s-a retras, la 77 de ani. El a fost numit de parlamentul condus la acea vreme de Valer Dorneanu, actualul președinte al Curții Constituționale, și de Doru Ioan Tărăcilă, fost ministru PSD de Interne. Iliescu a fost decorat cu ordinul Steaua României de fostul președinte Ion Iliescu în 2002.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro