Cum se construieste un gard din panouri bordurate pe temelie? De ce pe temelie? Pentru ca exista doua metode de a construi un gard din panouri bordurate:
1. Stalpii pe care sunt sudate panourile bordurate sunt incastrati in temelia de beton armat.
2. Stalpii sunt prinsi intr-o gaura sapata cu diametrul de 50 cm si adancime de 70 cm („radacina morcov”).
Dar haideti sa vedem care sunt pasii ce trebuie urmati pentru realizarea unui gard din panouri bordurate cu stalpii montati in temelie.
I. Pregatire pentru sapaturi
Mai intai de toate trebuie sa inlaturam gardul vechi ca sa putem face loc celui nou. In cazul nostru, gardul vechi, fiind din lemn, a fost demontat destul de repede, stalpii si leturile au fost depozitate, urmand a fi taiate si folosite pentru foc.
Odata ce am facut putina ordine (am evitat astfel si sa nu ne accidentam, calcand in cuie) am trasat locul unde trebuie sapat. Se vede clar ca locul este asezat intr-o curba, de aceea, am folosit o masura dintr-un leat (scandura) si am insemnat cu rumegus (nu ar fi mers la fel de bine si cu sfoara) de la axul drumului locul unde trebuia sa sapam.
II. Sapaturile
Sapaturile santului vor avea dimensiunile de 30 cm latime si 40-50 cm adancime. Se pune fier beton la baza santului care este format din etrieri Ø6 cu dimensiuni de 25 x 25cm legati pe patru bare de fier striat Ø8 sau Ø10. Etrierii vor fi legati din 20 in 20 cm (fig. 03).
ATENTIE! Locul unde vine montata poarta, trebuie de asemenea sapat si pus fier beton, astfel tezistentia stalpilor de sustinere al portilor v-a fi mult mai mare.
III. Cofrajul
Prea multe despre cofraj si confecionarea lui nu voi spune aici, sunt destule articole pe acest site unde este explicat destul de clar acest lucru, (vezi aici) vreau sa atrag atentia doar asupra unui singur lucru. Dupa ce s-a montat cofrajul, se da nivelul pentru a fi turnat betonul. Nivelul betonului trebuie sa fie mai mare decat nivelul axei drumului cu cel putin cinci centimetri.
IV. Stalpii
Inainte de a fi montati stalpii, acestia trebuiesc pregatiti, adica se vor taia la inaltimea dorita (in functie de inaltimea unui panou de gard bordurat zincat) si la baza lor se vor suda cate doua bare de fier de cca 30 cm lungime in forma de X (fig. 05). Se monteaza primul stalp, se fixeaza la mijlocul cofragului dupa care, se prepara un leat (scandura) cu dimensiunea perfect egala cu a panourilor bordurate ce v-a tine loc de distantier (este mult mai sigur decat ruleta sau metrul de lemn) si se incepe fixarea urmatorilor stalpi. Pentru o buna estetica, montarea stalpilor se incepe de la poarta inspre laterale.
Pentru stalpii tip „morcov”, vom folosi sfoara si masura de lemn atat pentru gauri cat si pentru fixarea stalpilor. Trebuie sa fii multumit de lucrare doar atunci cand privesti dintr-un capat toti stalpii si il vezi doar pe primul (fig. 06).
V. Sudarea panourilor bordurate
Cred ca cea mai simpla operatie este sudarea panourilor bordurate. Se vor aplica cate patru puncte pe fiecare stalp. Panourile bordurate se intalnesc la mijlocul stalpului (de aceea am folosit distantierul de care vorbeam mai sus). Din urma se poate da deja o mana de grund antirugina pe stalpi si punctele de sudura, urmand ca dupa uscare sa se aplice inca doua maine de vopsea sintetica.
sursa: euconstructor.ro
» Preluat de pe LivePr.ro - Realizarea un gard din panouri bordurate in cativa pasi simpli
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro