RBS Romania a gazduit pe 25 noiembrie o masa rotunda exclusiva, sub egida United Nations Advisors Group on Inclusive Financial Sectors (Grupului consultativ al Natiunilor Unite pentru incluziune financiara) pe tema microfinantarii in Romania. Obiectivele intalnirii au fost analizarea constrangerilor care limiteaza accesul la servicii financiare si explorarea oportunitatilor de extindere a activitatilor de microfinantare in Romania, punand accentul pe dezvoltarea unor parteneriate inovatoare intre sectorul public si cel privat.
Invitatul special al mesei rotunde a fost E.S. Printesa Maxima a Olandei, membra a Grupului consultativ al Natiunilor Unite pentru incluziune financiara. Printre ceilalti participanti, factori de decizie importanti in cadrul sectorului financiar romanesc, s-au numarat inalti reprezentanti ai bancilor comerciale, ai institutiilor de microfinatare si dezvoltare, ai Bancii Nationale a Romaniei, alaturi de reprezentati cheie ai mediului de afaceri. RBS Romania a contribuit in cadrul dezbaterii prin expertiza reprezentantilor sai de top - Peter M.
Weiss, CEO RBS Romania, Petra van Hoeken, RBS Executive Chief Risk Officer Europe si totodata membru al Grupului consultativ al Natiunilor Unite pentru incluziune financiara - moderator al discutiilor si Stephen Moir, Head of Community Investment RBS Group. Discutiile, care au avut ca punct de plecare rezultatele unui studiu de caz despre Romania, realizat de Grupul consultativ al Natiunilor Unite pentru incluziunea financiara, precum si expertiza participantilor, au pus in evidenta existenta diferitelor programe si initiative si au expus studii de bune practici in domeniul microfinantarii din partea bancilor comerciale, a institutiilor de microfinantare si dezvoltare, precum si a guvernului. Discutiile i-au incurajat pe participanti sa caute solutii noi, modalitati originale in strategia de afaceri pentru dezvoltarea pietei de servicii financiare incluzive, prin care accesul la servicii financiare ar putea fi imbunatatit la toate nivelurile societatii romanesti. Mobile banking - ca metoda inovatoare de gestionare a conturilor bancare, sau parteneriatele intre banci comerciale si institutii de microfinantare, oficii postale, autoritati locale sau companii de retail sunt doar cateva exemple prin care am putea depasi constrangerile pe care le intampina acest domeniu. Rolul guvernului este, de asemenea, crucial pentru a garanta
un mediu legislativ propice si sprijin constant.
Participantii au enuntat importanta sustinerii dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, inclusiv a micro intreprinderilor, ce genereaza la ora actuala un procent substantial din PIB-ul Rominiei si reprezinta un motor important pentru cresterea economica tinand cont de situatia existenta pe piata.
O alta concluzie a discutiilor a fost aceea ca zonele cu cea mai mare nevoie de servicii financiare incluzive sunt cele rurale. Persoanele din mediul rural, din zone izolate, au nevoie nu doar de acces la credite, ci si de educatie financiara si suport tehnic. Participantii au remarcat, de asemenea, importanta conturilor de economii ca fiind o componenta critica a microfinatarii, aspect sustinut si de E.S. Printesa Maxima a Olandei care a subliniat faptul ca toata lumea ar trebui sa aiba acces la servicii financiare precum conturi bancare, credite si produse de economii.
"Sunt increzator ca toti actorii implicati dispun acum de instrumentele necesare pentru a continua discutiile in jurul acestui subiect si a extinde activitatile de microfinantare din Romania", a declarat Peter M. Weiss, Country Executive RBS Romania, la finalul discutiilor.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro