Razvan Orasanu, presedintele AVAS, continua blocarile de conturi

AVAS-ul a dispus instituirea popririi asupra oricăror sume prezente şi viitoare existente în conturile a 573 datornici preluaţi de la CNAS, DISTRIGAZ NORD S.A., DISTRIGAZ SUD S.A., ELECTRICA BANAT S.A., ELECTRICA DOBROGEA S.A., ELECTRICA MOLDOVA S.A. şi ELECTRICA OLTENIA S.A. Cuantumul total al sumelor aferente datornicilor, supuse recuperării prin poprirea conturilor, este de peste 109 milioane RON.

Această acţiune este urmarea faptului că societăţile comerciale nu şi-au onorat obligaţiile de plată deşi au fost notificate şi somate în acest sens. „De ani de zile unii au înţeles că pot face lucruri mai bune cu banii decât să-şi plătească taxe, impozite, contribuţii la asigurări de sănătate şi acest lucru ne afectează pe toţi. Statul nu este o bancă cu dobîndă 0% pentru rău platnici. Plata taxelor şi impozitelor trebuie să devină un reflex normal al societăţilor comerciale. Toţi cei care nu respectă cadrul legal , indiferent de numele lor, indiferent de orice alt considerent, se vor trezi cu un răspuns pe măsură din partea autorităţilor, a declarat preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Răzvan Orăşanu.

Măsura întreprinsă de către AVAS se încadrează în politica Autorităţii de recuperare eficientă a sumelor datorate către bugetul de stat şi a celor care au ca destinaţie datoria publică.

Decizia AVAS a fost luată în baza dispoziţiilor O.U.G. nr. 95/14.10.2003 privind preluarea de către AVAS a unor creanţe bugetare.

Lista debitorilor ale caror conturi au fost poprite se afla pe pagina de internet a AVAS, www.avas.gov.ro.