Razboiul virtual ajuta soldatii din Iraq

O versiune virtuala a razboiului din Iraq a fost folosita cu succes in tratarea sindromului post-traumatic, o suferinta foarte frecvent intalnita in randul veteranilor care au participat la conflict in realitate ne anunta Times.

Oamenii de stiinta au anuntat ieri ca patru soldati care au facut tratamentul pe o perioada de cinci saptamani au avut mai putine cosmaruri si flasbak-uri ale experientelor traumatizante. Unul dintre soldati este chiar o femeie de 21 de ani careia mereu ii reveneau in minte imagini ale victimelor cauzate de bombele sinucigase.

Psihologul clinicii care conduce proiectul a declarat ca multe alte persoane beneficiaza de tratament si rezultatele se anunta promitatoare.

In cadrul cursului de cinci saptamani pacientii poarta o casca si sunt introdusi intr-o realitate virtuala in cadrul careia sunt expusi treptat la zgomote si imagini asemanatoare cu imaginile care ii streseaza cum ar fi impuscaturi sau explozii. Vibratiile si chiar mirosul prafului de pusca sau de cauciuc ars sunt de asemenea folosite pentru a imita situatia.

Logica acestui tratament este ca soldatii sa fie transportati intr-o realitate virtuala din Iraq foarte asemanatoare cu cea traita de pacienti dar la un nivel la care pot tolera situatia si in care anxietatea este mica. Treptat, nivelul anxietatii scade si mai mult pe masura ce persoanele se adapteaza in asa fel incat imaginile prezentate pot fi din ce in ce mai dure iar toleranta creste din ce in ce mai mult.

Sindromul post traumatic este foarte comun printre soldatii care au participat direct la lupte sau au vazut consecintele negative ale razboiului. Simptomele includ anxietatea, insomnia, agresivitatea, depresia, flashback-uri, cosmaruri care nu permite persoanelor sa mai traiasca o viata normala. Multe persoane sufera si de amnezie care face si mai dificila posibilitatea de a confrunta trauma.