Rata şomajului a ajuns la cel mai ridicat nivel în rândul tinerilor

septembrie 25, 2020

Ultimele date prezentate vineri de către Institutul Național de Statistică (INS) arată că rata șomajului în România a fost de 5,4%, în trimestrul II al anului în curs, în creștere cu 1,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior.

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 65,2%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale raportat la aceeași perioadă de referință, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Conform statisticii oficiale, în T2 2020, rata de ocupare a populației în vârstă de 20 - 64 ani a fost de 70,4%, cu 0,4 puncte procentuale peste țară națională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.

În acest context, la nivelul perioadelor analizate, populația activă a României era de 8,987 milioane de persoane, dintre care 8,505 milioane de persoane erau ocupate și 482,000 erau șomeri. Totodată, rata de ocupare a tinerilor (grupa de vârstă 15 - 24 ani) a fost de 24,4%.

De asemenea, gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați - 73,6% față de 56,4% în cazul femeilor - și la persoanele din mediul urban (66,1%, comparativ cu 64% în mediul rural).

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,6% bărbați față de 5,1% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 0,6 puncte procentuale (5,7% în mediul rural, față de 5,1% în mediul urban).

În același timp, pe grup de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (15,4%) în rândul tinerilor, cu vârsta între 15 și 24 de ani.

"Pandemia COVID19 a afectat piața muncii prin scăderea moderată a populației ocupate și a ratei de ocupare și creșterea numărului de șomeri și a ratei șomajului. Efectele cele mai vizibile se referă însă la creșterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care , deși au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră în cursul săptămânii de referință, fiind în concediu - de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activității pentru diverse motive etc.) ", precizează INS, citat de Agerpres .

Potrivit sursei citate, numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referință a fost, în trimestrul II 2020, de 841.000 de persoane (9,9% din populația ocupată), de peste patru ori mai mare față de trimestrul 1 2020 și de peste șapte ori mai mare față de trimestrul cumpărător al anului precedent.

Dificultățile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienților sau a început) - a fost indicat drept motiv la absenței de către 58% dintre persoane, iar puțin peste o cincime dintre persoane absente (21,7%) sa aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), în timp ce 0,4% au lipsit pe motiv de boală.

Totodată, 19,9% dintre persoane absente au indicat alte motive (printre care concediu fără plată, concediu pentru creșterea copilului până la 2 ani etc.).

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro