Rata de infectare în București, 2,81. Tătaru explică de ce scoate focarele din calcul

octombrie 16, 2020

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a explicat vineri de ce sunt scoase focarele din calculul rate de infectare cu coronavirus și a dat exemplul Bucureștiului, unde focarele se manifestă în cămine de copii sau de bătrâni și în spitale, unde situația este ținută sub control iar persoanele sunt izolate sau ținute în carantină când ies din anchetă.

„Facem asta ca să nu îngrădim restrictiv acele localități care au izolarea sau respectă indicațiile tip izolarea sau carantinarea. Când avem transmitere în comunitate, acela e indicele și luăm măsurile în consecință", a explicat ministrul Nelu Tătaru.

El a spus că România rămâne în același registru al creșterii numărului de cazuri noi.

„Sunt aceleași județe și București unde avem creștere a transmiterii în comunitate. Vom avea creștere progresivă și în următoarele zile, în măsura în care restricțiile impuse de acum două zile și de luni, cu evenimentele private ar trebui să își facă efectul în două trei săptămâni. Ține foarte mult de fiecare dintre noi", a mai spus Tătaru.

Grupul de comunicare Strategică a făcut publică cu întârziere situația indicelui de infectare pe localități de vineri, după publicarea buletinului zilnic.

Bucureștiul are un indice de 2,81, urmat de Alba cu 2,56 și de Vâlcea, cu 2,50 (vezi imagine).

Joi, Grupul de Comunicare Strategică a explicat care este modul de calcul al indicelui de incidență la 14 zile

„Cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13.00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării. Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcțiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic. Astfel, incidența de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcție de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, și nu în funcție de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare și apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta. Evidența cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicația informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare și, ulterior, constatate rezultatele pozitive”, a explicat GCS.

4.026 de îmbolnăviri au fost raportate în ultimele 24 de ore la 30.431 de teste iar 75 de persoane au murit, dintre care 43 bărbați și 32 femei, toți cu comorbidități. 742 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 172.516 cazuri de persoane au fost infectate în România cu noul coronavirus, din care 127.076 au fost declarate vindecate iar 5.749 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.838, dintre care vineri erau internate la ATI 726.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro