Raportul Comisiei marcheaza 16 ani de esecuri continue pentru Gabriel Resources

noiembrie 13, 2013

Comisia parlamentara speciala a respins, luni, cu 17 voturi pentru si doua abtineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea miniera de la Rosia Montana. Dupa doua luni de la constituirea sa, Comisia, contestata de sutele de mii de protestatari din intreaga lume, a dat dovada deplina a rolului politic pe care l-a jucat: de tergiversare a votului in plen si de asigurare a cadrului de negociere intre liderii politici romani. Departe de a fi un raport documentat, tehnic si stiintific care sa cuprinda detalierea aspectelor neconstitutionale prevazute de lege - precum expropierea localnicilor din Rosia Montana, rezultatul este un compendiu de stenograme si invitatii la negocieri viitoare.

In mod previzibil, comisia a preferat sa ignore problemele reale ale proiectului minier ce tin de regimul proprietatii private si de sentintele judecatoresti definitive. Raportul comisiei trateaza pe larg neregulile mai de graba de ordin organizational din trecut, semnalate la momentul respectiv de societatea civila, dar nu face referire la gravele incalcari ale Constitutiei propuse de Guvern prin aceasta lege. Inutilitatea comisiei aratata chiar de la bun inceput de campania Salvati Rosia Montana a fost reconfirmata si de raportul sau final. Acesta omite sa includa argumentele impotriva acestei legi enuntate de experti juridici si sustinute de sute de mii de oameni ce au protestat in strada in tot acest timp.

In fapt, Comisia mandatata pentru prezentarea beneficiilor proiectului pentru statul roman s-a dovedit incapabila sa aduca argumente pertinente care sa justifice distrugerea patrimoniului sau expropierea cetatenilor romani in favoarea unei companii private. A fost nevoie de doua luni, intelegeri si negocieri derulate inclusiv pe holurile Parlamentului pana cand Comisia si in special guvernarea USL sa accepte evidenta: cele mai ample proteste din Romania post-comunista nu vor disparea si nu vor putea fi manipulate spre violenta. Protestele, repetate cu hotarare timp de unsprezece saptamani consecutiv, au aratat o societate civila puternica, creativa si inteligenta, de neclintit in decizia de a se opune unei clase politice suspecte de coruptie si rupta de preocuparile si interesele cetatenilor din tara noastra.

'Este un moment rar, dar de acum emblematic pentru societatea romaneasca, cand spiritul civic a obligat interesele feudale ale clasei politice sa se regrupeze, sa admita ca un proiect minier ilegal si distructiv nu poate fi acceptat. Premierul Ponta continua sa promoveze insa un proiect distructiv pentru Romania, propunand o noua lege de reglementare a activitatilor miniere. Sunt vizate acum de legalizarea cianurilor si Certej sau Baia Mare. O lege-cadru pentru mineritul cu cianuri in Romania este o noua forma de favorizare a titularilor de proiecte de minerit fiind menita sa impeidice obstacolele legale prevazute de actualele legi in domeniul protectiei proprietatii private sau in domeniul protectiei mediului si patrimoniului”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Raportul este insa si o dovada a esecului major al unei propuneri legislative ce a incercat sa “fenteze” legea in favoarea companiei miniere. Politicienii, la presiunea societatii civile, si-au retras sprijinul fatis aratat anterior pentru aceasta lege pe cat de infama, pe atat de evidenta de favorizare a unei companii private in detrimentul binelui comun.

“Este previzibil ca lobby-ul premierului pentru industria miniera va continua si va imbraca noi forme, la fel de nocive pentru Muntii Apuseni. Noi vom iesi in continuare in strada si vom cere demisia si anchetarea initiatorilor legii. Declaratiile liderilor politici arata ca vor cauta sa identifice o alta metoda prin care sa pacaleasca opinia publica. Propunerile lor vor fi mai perverse si mai periculoase, insa sunt ferm convins ca oamenii ce au iesit in ultimile luni in strada le vor dejuca orice plan pentru ca sunt mai inteligenti si mai iscusiti decat oricare din cianuristii din Guvern,” a adaugat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Campania Salvati Rosia Montana cere in continuare respingerea proiectului de lege de catre Parlament si a acordului de mediu de catre Guvernul Romaniei. Ziua in care intr-adevar Romania va inchide usa unor astfel de exploatari criminale va fi aceea cand autoritatile se vor orienta catre o dezvoltare fireasca, sustenabila, prin exploatarea resurselor culturale, prin recunoasterea valorii universale a Rosiei Montane.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro