Până la sfârșitul anului 2019, peste 135 de milioane de persoane din 55 de țări și teritorii se confruntau cu insecuritate alimentară gravă și aveau nevoie de asistență de urgență. De asemenea, 17 milioane de copii suferă de malnutriție acută, iar 75 de milioane de malnutriție cronică, arată Raportul mondial privind crizele alimentare 2020.
Documentul, redactat de Rețeaua mondială privind crizele alimentare, arată că peste 183 de milioane de persoane se aflau într-o situație tensionată cu privire la securitatea alimentară, existând un risc ridicat de a ajunge într-o situație de insecuritate alimentară gravă dacă se confruntă cu șocuri suplimentare.
Situația este foarte îngrijorătoare, având în vedere evoluția preconizată a pandemiei de coronavirus, notează Comisia Europeană, care consideră raportul „un apel ferm la acțiune pentru a preveni o catastrofă alimentară agravată de pandemia de coronavirus.”
În același timp, 17 milioane de copii din întreaga lume erau slăbiți cu emaciere musculară din cauza malnutriției acute și nu mai puțin de 75 de milioane de copii erau subdezvoltați din cauza malnutriției cronice.
Rețeaua mondială împotriva crizelor alimentare a avertizat că situația ar putea continua să se înrăutățească în 2020 din cauza impactului pandemiei de coronavirus.
Rețeaua mondială împotriva crizelor alimentare (World Food Crisis Network), o alianță internațională de agenții ONU, guvernamentale și neguvernamentale, din care face parte și UE, a publicat marți ediția din 2020 a raportului său anual privind crizele alimentare.
Raportul global privind crizele alimentare este acceptat ca document de referință pentru cele mai recente estimări ale foamei acute din lume. Este un bun public pregătit colectiv de 15 instituții globale și regionale de frunte sub umbrela Rețelei de informații privind securitatea alimentară.
Numărul celor care au experimentat foamea acută este în creștere, pentru că, potrivit raportului din 2019, în 2018, peste 113 milioane de oameni din 53 de țări au experimentat foamea acută care a necesitat asistență urgentă pentru hrană, nutriție și mijloace de trai.
Raportul ilustrează foamea cauzată de conflicte și insecuritate, șocuri climatice și turbulențe economice.
Citește și:
CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro