Centrul Național de Cultură a Romilor – Romano-Kher condamnă cu profundă îngrijorare apariția mai multor știri ce fac referire la minoritatea națională a romilor, în contextul situației de criză din România, cauzată de COVID-19.
„De exemplu, în două articole recent publicate de Digi24 (300 de romi dintr-un sat din Suceava s-au întors din Italia de teama coronavirusului şi au minţit la vamă că vin din Germania) și Libertatea (Un grup de romi trimis în izolare a băgat spaima în autorități, în Argeș), menționarea și asocierea directă a minorității naționale a romilor cu acțiuni negative și referiri stricte la infracționalitate conduc la construirea unei atitudini negative la adresa romilor, cu potențial de a se transforma în emoții colective și de a produce, în situații de criză, conflicte interetnice", arată asociația într-un comunicat de presă.
Romano-Kher subliniază că există numeroase cazuri de nerespectare a măsurilor impuse de autorități, iar singularizarea cazurilor în care apar reprezentați ai minorității rome este profund greșită.
„În situația în care în țara noastră există numeroase cazuri în care cetățeni români, indiferent de etnie, nu au respectat regulile de izolare și carantină pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, menționarea etniei este total irelevantă și neproductivă și poate alimenta ura unor extremiști pregătiți, în orice moment, să reacționeze violent.
Preferăm să tragem acum un semnal de alarmă pentru a opri, cu ajutorul dumneavoastră, știrile unde fie se menționează etnia, fie se difuzează imagini cu romi (care pot fi recunoscuți ușor după portul tradițional rom) și toate aceste informații pe fondul general de panică și tensiune ce a cuprins întreaga societate românească", arată asociația.
Centrul Național de Cultură a Romilor reamintește de episoade tragice din trecut generate de astfel de discriminări.
„În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, romii au fost asociați cu transmiterea tifosului și această vină atribuită a avut o contribuție importantă la decizia guvernului de atunci de a-i deporta pe romi în Transnistria. Nu mai poate fi vorba despre deportare în zilele noastre, dar poate fi vorba despre generarea unor conflicte interetnice, ceea ce este inadmisibil în orice circumstanță ne-am afla ca societate.
Trăim cu toții într-o țară unde responsabilitatea individuală este la cote extrem de joase și aceasta se manifestă la mulți concetățeni de-ai noștri, indiferent de etnia lor. Milităm, ca întotdeauna, pentru respectarea regulilor și cu atât mai mult în contextul pandemiei de COVID-19", conchide Centrul Național de Cultură a Romilor.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro