Raiffeisen International sfideaza criza pietei financiare globale inregistrand rezultate record

august 12, 2008

Raiffeisen International Bank-Holding AG, parte a Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) Group, a obtinut din nou un rezultat record, datorat bazei sale largi de clienti. Profitul consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) pentru prima jumatate a lui 2008 a crescut cu 41%, pana la 566 milioane euro (la 30 iunie 2007: 401 milioane euro). Profitul inainte de impozitare a crescut cu 39%, pana la 843 milioane euro (la 30 iunie 2007: 607 milioane euro). Castigurile pe actiuni au crescut de la 2,82 euro in prima jumatate a lui 2007 la 3.68 euro. Toate cifrele se bazeaza pe Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS

Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, a comentat referindu-se la rezultatele grupului: "Faptul ca prezentam din nou rezultate record, in ciuda turbulentelor de pe piata mondiala de credit si de capital este o dovada reala a soliditatii modelulului nostru de business. Acest rezultat record se datoreaza dezvoltarii relatiilor cu clientii. Rezultatele semi-anuale dovedesc ca tinem foarte bine sub control consecintele indirecte ale crizei financiare mondiale asupra activitatii noastre. Suntem in grafic cu indeplinirea obiectivelor."

Cresterea puternica a profitului consolidat in comparatie cu prima jumatate a anului trecut se datoreaza in principal profitului din activitatile operationale. Sursa principala a cresterii veniturilor cu 39% a fost din nou venitul net din dobanzi, in timp ce venitul net din comisioane a crescut cu 23%. Cheltuielile administrative generale au crescut cu 25%, in timp ce sumele alocate provizionarii pentru deprecierea valorii activelor financiare s-au majorat cu 31%. Impozitul pe profit (inclusiv impozitul amanat) a crescut cu 52% si a redus castigurile cu 196 milioane euro.

"Europa Centrala si de Est beneficiaza inca de rate de crestere economica de doua pana la trei ori mai mari decat in zona Euro. Acest fapt, impreuna cu dezvoltarea dinamica a activitatii noastre operationale, la care se adauga cresterea continua a bazei de clienti cu aproximativ 700.000 in primele sase luni ale lui 2008, confirma convingerea mea ca ne vom putea continua tendinta de crestere in ritm sustinut ", a spus Stepic.

Totalul bilantului a depasit pentru prima data 80 de miliarde de euro

Raiffeisen International si-a extins considerabil relatiile cu clientii in prima jumatate a lui 2008 beneficiind de mediul favorabil de crestere, preponderant in regiunea ECE. Imprumuturile si avansurile catre clienti au crescut cu 15,8%, pana la 56,6 miliarde euro (la finele anului 2007: 48,9 miliarde euro), in timp ce depozitele de la clienti au crescut cu 7,8%, pana la 43,6 miliarde euro ( la finele anului 2007: 40,5 miliarde euro). Totalul bilantului a crescut cu 10,9 %, pana la 80,7 miliarde euro la 30 iunie 2008.

Crestere puternica a castigurilor din activitatea curenta - Venitul operational a crescut cu 30%

Rezultatul operational al Raiffeisen International a continuat sa creasca in primele sase luni ale lui 2008. Venitul operational a crescut cu 30% pana la 2,28 miliarde euro, in comparatie cu prima jumatate a anului 2007 ( la 30 iunie 2007: 1,75 miliarde euro).

Cresterea puternica a venitului net din dobanzi, care este cea mai importanta parte a castigurilor pentru Raiffeisen International, a continuat si in al doilea trimestru. Venitul net din dobanzi a crescut cu 39%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 1.079 milioane euro pana la 1.498 milioane euro. Prin urmare, cresterea a fost substantiala, depasind cresterea medie a bilantului total care a fost de 29%. In perioada de raportare nu au existat efecte materiale ca urmare a schimbarilor facute pentru consolidare. Venitul net din dobanzi datorat segmentului de clienti retail a crescut cu 202 milioane euro, reprezentand 31%, fata de perioada corespunzatoare din 2007, pana la 860 milioane euro. Segmentul de clienti corporatii a inregistrat o crestere de 42% pana la 512 milioane euro. In toate regiunile s-au inregistrat cresteri semnificative ale venitului net din dobanzi. Unitatile grupului s-au dezvoltat cel mai bine in regiunea CIS, unde cresterea a fost de 43%, in principal datorita marjelor crescute de dobanda din Rusia. Cresterea a ajuns la 36% in Europa Centrala si 37% in Europa de Sud-Est. Marja totala a dobanzii a crescut cu 27 puncte de baza fata de prima jumatate a lui 2007, ajungand la 3,93%. De asemenea, a crescut cu 7 puncte de baza fata de tot anul 2007, in ciuda costurilor ridicate de finantare, datorate crizei financiare mondiale.

Venitul net din comisioane a crescut cu 23%, pana la 703 milioane euro. Dupa ce au existat cresteri considerabile in perioadele precedente, aceasta crestere a fost ceva mai mica datorita reducerii veniturilor din tranzactii cu titluri (actiuni si obligatiuni) si din alte servicii bancare. Cresteri semnificative au fost inregistrate de toate ariile principale care contribuie la sporirea veniturilor. Veniturile din schimburile valutare si activitatile monetare au sporit cu 35%, pana la 221 milioane de euro, iar veniturile din credite si garantii bancare au crescut cu 38%, pana la 92 de milioane euro. Au fost obtinute venituri de 305 milioane euro din aria tranzactii, plati, ceea ce reprezinta o crestere de 23%. Crestrea veniturilor nete din comisione datorata clientilor corporatii a fost de 25% si cea datorata clientiilor de retail a fost de 24%, cu o contributie de aproape doua treimi din partea persoanelor fizice. In ceea ce priveste regiunile, cresterea cea mai mare a venitului net din comisioane a fost inregistrata de Sud-Estul Europei, cu o crestere de 28%, pana la 221 milioane euro, urmata de Europa Centrala cu 22%, pana la 270 de milioane euro, iar CSI cu19%, pana la 212 milioane euro.

Cu o crestere de 16 procente, profitul din tranzactii a fost sub gradul de crestere al celorlalte componente ale profitului operational. Acesta a crescut cu 13 milioane euro, pana la 92 milioane euro. Aria principala a din care au provenit castigurile a fost venitul net din tranzactiile monetare, care a fost mai mult decat dublu ca valoare, crescand de la 43 de milioane euro anul trecut, pana la 89 de milioane euro.

Continuarea investitiilor masive pentru extinderea si imbunatatirea canalelor de distributie

In comparatie cu perioada anterioara a anului, cheltuielile administrative generale au crescut cu 247 de milioane euro, reprezentand 25%, pana la 1.250 milioane euro. Nu au aparut efecte semnificative din schimbarile facute pentru consolidare. Datorita cresterii relativ moderate a cheltuielilor administrative generale, in ciuda investitiilor mari in extinderea canalelor de distributie, rata cost/venit s-a imbunatatit cu 2,8 puncte procentuale, pana la 54,8%.

Cheltuielile cu personalul au ajuns la 49%, reprezentand cea mai mare parte din cheltuielile administrative generale. Ele au crescut cu 120 de milioane de euro, reprezentand 24%, pana la 612 milioane euro. Salariile au insemnat 77% din cheltuielile cu personalul. Costurile cu asigurarile sociale stabilite prin lege au reprezentat 19% iar cheltuielile voluntare cu personalul au reprezentat 3% din total. Cresterile pe regiuni au variat. In timp ce in Europa Centrala cheltuielile cu personalul au crescut cu 27%, in Europa de Sud-Est cu 25%, cea mai mica crestere s-a inregistrat in regiunea CIS, de 20 %.

Numarul mediu de angajati a crescut cu 6.333 pana la 60.236, reprezentand 12%, fata de 30 iunie 2007. Europa de Sud-Est a inregistrat cea mai mare crestere a numarului mediu de angajati, de 3.320 de angajati, ceea ce inseamna 24%. In Europa Centrala, numarul mediu al angajatilor a crescut cu 1.699 (15% crestere), in timp ce pentru CSI crestrea a fost de 1.264 angajati, reprezentand 5% fata de jumatatea anului 2007.

Alte cheltuieli administrative au inregistrat cresteri procentuale mai mari decat cheltuielile cu personalul. Ele au crescut cu 28%, adica cu 115 milioane euro fata de perioada similara a anului trecut, pana la 521 milioane euro. Cea mai mare crestere a altor cheltuieli administrative s-a inregistrat in CIS, cu 40%, cauza fiind in special cresterea chiriilor pentru spatii. In Europa Centrala cresterea a fost de 23%, iar in Europa de Sud-Est a fost de 19%. Cele mai mari cresteri au fost inregistrate la urmatoarele categorii: cheltuielile pentru inchirierea spatiilor de birouri, acestea crescand cu 141 milioane euro (34%), cheltuielile in domeniul IT, cu 67 de milioane euro (28 %) si cheltuielile cu publicitatea, cu 61 de milioane de euro (21%).

Numarul unitatilor bancare a ajuns la 3.077 la sfarsitul lui iunie 2008. Aceasta reprezinta o crestere neta de 62 de unitati bancare in perioada de raportare. Noi unitati bancare au fost deschise cu preponderenta in Sud-Estul Europei (75), mai ales in Romania (34) si in Bulgaria (27). In CSI au fost inchise 29 de sucursale in scopul optimizarii retelei, iar multe sucursale sunt in curs de a fi deschise, in special in Rusia.

Capitalizare puternica - Rata capitalului de baza (credit risc) este de 9,6%

Capitalurile proprii din bilantul Raiffeisen International au crescut cu 9% de la finalul anului 2007, cu 624 milioane euro, pana la 7.246 milioane euro.

Rata capitalului de baza (credit risk) a scazut cu 1,8 puncte procentuale pana la 9,6%, iar rata fondurilor proprii a scazut cu 2,1 puncte procentuale pana la 10,3%. "Suntem printre cele mai bune banci din regiune din punct de vedere al resurselor de capital. Modalitatile noastre de finantare sunt echilibrate, in particular ele includ sume importante in depozitele clientilor ceea ce reprezinta un avantaj competitiv considerabil, in special in contextul actualelor evolutii de pe piata financiara marcata de incertitudini", a spus Martin Grull, CFO al Raiffeisen International.

Rezultate record in al doilea trimestru din 2008

Cu un profit consolidat de 311 milioane euro, in al doilea trimestru al anului 2008, Raiffeisen International a inregistrat cel mai bun rezultat trimestrial de pana acum (exceptand veniturile obtinute din vanzarea Raiffeisenbank Ukraine din ultimul trimestru al 2006). Aceasta reprezinta o crestere de 57 de milioane euro sau 22%, fata de primul trimestru al 2008. Venitul net din dobanzi a atins 678 milioane euro dupa provizionare, in al doilea trimestru din 2008, ceea ce este de asemenea un record si a fost cu 37% fata de trimestrul al doilea din 2007. Venitul net din comisioane a fost de 372 milioane euro, reprezentand o crestere de 25%, semnificativ mai mare decat cea din trimestrul al doilea din 2007.

Perspective si obiective neschimbate

Continuand strategia de piata de succes a Raiffeisen International, segmentul de clienti corporatii va avea din nou cea mai mare contributie la profitul inainte de impozitare din 2008. In ceea ce priveste activitatea de retail, grupul continua sa-si extinda reteaua de unitati, pentru a sprijini marirea bazei de clienti. In plus, anul acesta va fi dezvoltata aria de produse pentru zona managementului activelor si cea a asigurarilor.

Obiectivul Raiffeisen International pentru profitul consolidat in 2008 este de aproximativ un milliard de euro.

Grupul isi propune sa creasca totalul bilantului cu cel putin 20% pana in 2010, cea mai mare crestere fiind estimata sa provina din activitatea de retail.

Raiffeisen International si-a propus pentru 2010 o rentabilitate a capitalurilor proprii (ROE) inainte de impozitare de peste 25%. Acest fapt nu ia in calcul achizitii sau cresteri de capital. Rata cost/venit este estimata la aproximativ 56%, iar rata riscul tinta/castiguri este de aproximativ 15%.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro