Putin propune prelungirea cu un an a Tratatului New START fără condiții

octombrie 16, 2020

Președintele rus Vladimir Putin a propus prelungirea tratatului bilateral de dezarmare nucleară cu Statele Unite pentru un an, fără condiții prealabile pentru ca acesta să nu expire la începutul anului viitor și să permită reluarea discuțiilor.

Putin l-a instruit și pe ministrul de externe Serghei Lavrov la o întâlnire cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei, pe 16 octombrie, să elaboreze poziția Rusiei cu privire la acordul New START privind controlul armelor și să informeze Statele Unite despre ultimele evoluții.

„În acest sens, propun ... extinderea actualului tratat fără nicio condiție pentru cel puțin un an, astfel încât să poată fi purtate negocieri semnificative asupra tuturor parametrilor problemelor ...", a spus Putin, adăugând că „ar fi extrem de trist” dacă tratatul ar expira.

Propunerea lui Putin vine la doar două zile după ce Lavrov a spus că Moscova nu vede nicio perspectivă pentru prelungirea tratatului cu Statele Unite, subliniind totuși că Moscova intenționează să continue negocierile pe această temă.

Tratatul din 2010 limitează armele nucleare strategice și urmează să expire în februarie, deși poate fi prelungit cu cinci ani, ceea ce Moscova a spus că este gata să facă fără condiții prealabile.

Casa Albă, care s-a retras deja din alte tratate de control al armelor și a acuzat Moscova de încălcări ale lor și a cerut Beijingului să se alăture Moscovei și Washingtonului pentru a găsi un înlocuitor pentru New START.

Guvernul chinez a refuzat perspectiva participării la tratat.

La începutul acestei luni, Rusia și Statele Unite au purtat o rundă de discuții de 11 ore cu privire la tratat la Helsinki, iar Washingtonul a declarat că este dispus să prelungească tratatul pentru o anumită perioadă de timp, cu condiția ca rușii să fie de acord cu înghețarea arsenalului lor nuclear, o propunere pe care Kremlinul a respins-o repede.imediat.

Discuția despre tratatul New START apare în momentul în care Statele Unite se pregătesc pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Pe 13 octombrie, peste 75 de parlamentari din toată Europa au cerut Statelor Unite să extindă noul START înainte de expirarea acestuia.

Administrația Trump a părăsit deja Tratatului Forțelor Nucleare cu Interval Intermediar (INF) din perioada Războiului Rece, acuzând Rusia că l-a încălcat. De asemenea, Washingtonul a ieșit unilateral de la Open Skies, un tratat care permite Statelor Unite și Rusiei să efectueze zboruri de recunoaștere pe teritoriul celuilalt.

Tratatul bilateral New START, încheiat în 2010, menţine arsenalele celor două ţări sub nivelul la care se aflau în timpul Războiului Rece, limitând la 700 numărul lansatoarelor nucleare strategice desfăşurate şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare.

Negociatorul american Marshall Billingslea a propus  marţi Moscovei o prelungire a tratatului ”pe o anumită perioadă” - cu condiţia ca Rusia să accepte să-şi „îngheţe” arsenalul nuclear. Rusia a respins propunerea ca „inacceptabilă” prin negociatorul rus Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro