Punctele slabe din strategia de revocare a Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului

ianuarie 18, 2021

Coaliția de guvernare intenționează să o schimbe pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului la începutul sesiunii parlamentare. Decizia este luată, dar strategia prezintă mai multe puncte sensibile.

Plecarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului după alegeri a fost una dintre promisiunile PNL în timpul campanie electorale. Ludovic Orban a atacat-o dur pe Renate Weber, despre care spus în mai multe rânduri că se comportă ca un „avocat al PSD” și nu ca un Avocat al Poporului.

Din poziția pe care o deține și potrivit atribuțiilor pe care le are, Renate Weber a atacat mai multe Ordonanțe de Urgență la Curtea Constituțională. Aceste acțiuni au pus în dificultate Guvernul, mai ales după expirarea stării de urgență. Liberalii nu vor ca în această poziție să mai rămână un „personaj care să le creeze probleme”. Coalițiile de guvernare au preferat să aibă mereu în poziția de Avocat al Poporului un reprezentant care să nu fie ostil puterii.

Avocatul Poporului a atacat la CCR abrogarea pensiilor speciale – 30 ianuarie 2020
Avocatul Poporului a atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale cu 85% - 18 iunie 2020
Avocatul Poporului a atacat la CCR legea privind starea de alertă, legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 - 3 iunie 2020
Avocatul Poporului a atacat la CCR Ordonanța de Urgență 34/2020 privind amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare – 16 aprilie 2020
Avocatul Poporului a atacat la CCR OUG 32/2020 și OUG1/1999 privind starea de urgență – 16 aprilie 2020

Coaliția trebuie să demonstreze că Renate Weber a încălcat legile și Constituția

Procedura de revocare nu este însă atât de ușoară pe cât și-ar dori liberalii. Cea mai facilă variantă pentru PNL ar fi ca Renate Weber să își prezinte demisia.

Mandatul lui Renate Weber în funcția de Avocat al Poporului se termină în 2024, deoarece ea a primit pe 26 iunie 2019 un vot în Parlament pentru un mandat de cinci ani. Fostă membră ALDE, partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, Weber este susținută în continuare de PSD.

Legea prevede că revocarea din funcție a Avocatului Poporului se face de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, cu votul majorității celor prezenți. Totul trebuie să aibă însă la bază un raport al comisiilor juridice din cele două Camere ale Parlamentului care să constate că Avocatul Poporului a încălcat Constituția sau legile.

Schimbarea majorității în Parlament permite Coaliției de guvernare să adune voturile necesare schimbării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Mari probleme nu ar trebui să apară nici în Comisiile Juridice, deoarece totul se rezumă la un vot politic.

„Procedura a fost deja demarată de anul trecut. PNL a depus la Biroul Permanent cererea de revocare din funcție a doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. PSD s-a temut să supună votului solicitarea, astfel că ea a rămas suspendată la Birourile Permanente. Este activă din punct de vedere administrativ. Nu trebuie să depunem o nouă solicitare, trebuie să o votăm pe aceea după ce începe sesiunea”, au declarat surse parlamentare din PNL.

Liberalii au depus pe 22 iunie 2020 o cerere de revocare a Renatei Weber. Printre capetele de acuzare formulate de PNL se numără faptul că Avocatul Poporului se află în conflict de interese, deoarece prin demersurile sale a apărat și pensia specială pe care o deține, și că și-a depășit competențele constituționale prin „instituirea mecanismului de tortură pe spitalele COVID-19”. Potrivit surselor citate, liberalii pot veni și cu alte acuze la adresa Renatei Weber la începutul sesiunii parlamentare.

„Vă solicităm să procedaţi la sesizarea comisiilor juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru audierea doamnei Renate Weber, Avocat al Poporului, în vederea întocmirii unui raport prin care să se propună Camerei Deputaţilor şi Senatului întrunite în şedinţă comună, demiterea acesteia din funcţia de demnitate publică în care a fost numită", era solicitarea PNL din iunie 2020.

Ce probleme pot apărea

Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că discuțiile privind împărțirea de funcții nu au ajuns și la Avocatul Poporului. De două săptămâni ele au fost blocate din cauza repartizării funcțiilor de prefect.

„Toată lumea din Coaliție dorește revocarea Avocatului Poporului, dar nu s-a pus în discuție cui ar reveni sau cine e personalitatea independentă care ar putea ocupa locul respectiv”, au precizat surse din Coaliția de guvernare.

Principala temere a PNL legată de revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului se referă la judecătorii Curții Constituționale.

„Hotărârea Parlamentului privind revocarea lui Weber este supusă, pe modelul revocării președinților Camerelor, atacului la CCR. Trebuie gândită bine chestiunea, nu o putem revoca și apoi să ne trezim că judecătorii CCR, unii sunt prietenii ei, îi dau dreptate”, au subliniat surse parlamentare pentru Europa Liberă.

Cu toate acestea, Curtea Constituțională nu a blocat în 2012 schimbarea din funcția de Avocat al Poporului a lui Gheorghe Iancu.

„Parlamentul este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea desfăşurată de Avocatul Poporului, în calitatea sa de conducător al instituţiei, s-a realizat în limitele stabilite de Constituţie şi lege sau, dimpotrivă, cu încălcarea acestora, şi în consecinţă, printr-o evaluare obiectivă în cadrul căilor şi procedurilor exclusiv parlamentare, să dispună măsurile legale”, se arată în decizia 732 a CCR din 10 iulie 2012. O opinie separată a avut la momentul respectiv judecătoarea Iulia Motoc.

Potrivit acesteia, sesizarea de neconstituționalitate privind Hotărârea Parlamentului pentru revocarea lui Gheorghe Iancu din funcția de Avocat al Poporului trebuia admisă și considerată întemeiată. Iulia Motoc a considerat că revocarea Avocatului Poporului afectează valori și principii constituționale.

O altă problemă este de modul în care se va realiza îndepărtarea Renatei Weber. O acțiune în forță în Parlament, brutală, poate da sentimentul că politicul vrea să acapareze o instituție independentă.

Comisia de la Veneția a criticat în 2012 modul în care Uniunea Social-Liberală l-a schimbat din funcția de Avocat al Poporului pe Gheorghe Iancu. Într-o procedură fulger în Legislativ, PNL și PSD i-au revocat din funcție președinții celor două Camere și pe Avocatul Poporului în urmă cu nouă ani. Criticile Comisiei de la Veneția au evidențiat că Avocatul Poporului trebuie să fie independent, inclusiv față de Parlament, iar revocarea cu o majoritate simplă este „inadecvată”.

„Sunt necesare garanții speciale împotriva demiterii nejustificate. Iniţierea controlului de constituţionalitate al Ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului nu trebuie neapărat să fie atribuită Avocatului Poporului, atâta timp cât se asigură că un astfel de control poate fi exercitat în mod eficient, de exemplu, prin iniţierea de către o minoritate parlamentară. Deşi nu există niciun standard european comun cu privire la această chestiune, Comisia recomandă stabilirea principiilor de bază ale statutului - inclusiv condiţiile de demitere - şi a competenţelor în Constituţie însăşi, în scopul de a proteja statutul independent al Avocatului Poporului”, sublinia Comisia de la Veneția în 2012.

Autoritățile de la București nu au schimbat legea legată de Avocatul Poporului și nici Constituția, iar la opt ani după acele evenimente, Ordonanțele de Urgență pot să fie contestate doar de Avocatul Poporului, fără ca acest drept să îl aibă și partidele parlamentare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro