In urma precipitatiilor deosebit de abundente din data de 26.07.2008, debitul paraului Colbu, jud. Maramures, a crescut semnificativ, creand o unda de viitura care a depasit capacitatea de transport a sistemului de subtraversare in zona iazurilor de decantare Colbu 1 si Colbu 2. Volumul de apa nepreluata de galerie a deversat direct in iazul Colbul 2, producand ruperea digului dintre cele 2 iazuri. Apa deversata si sterilul au fost preluate integral de chiuveta iazului Colbu 1.
Pentru evitarea ruperii barajului principal si evacuarea controlata a apei s-a luat decizia efectuarii unei brese in digul de contur al iazului Colbu 1. Prin bresa creata s-au evacuat aprox. 30 000 mc/h, apa si material din corpul iazului (steril), intr-un interval de cca. o ora. Apa deversata in amestec cu sterilul continea ioni de metale grele. O poluare cu cianuri este exclusa, deoarece nu s-au folosit tehnologii de procesare a minereului pe baza de cianuri.
Comandamentul intrunit cu aceasta ocazie, format din reprezentanti ai MEF, MMDD, Prefecturii Maramures, comunitatii locale, Inspectoratului de Stat pentru Constructii a analizat interventiile efectuate si a stabilit un program de masuri imediate si pe termen lung pentru eliminarea efectelor calamitatii si punerea in siguranta a iazurilor Colbu 1 si Colbu 2. Delegatia ungara, prezenta pe iazurile Colbu 1 si Colbu 2, a apreciat, in cadrul discutiilor din timpului comandamentului, interventiile realizate si nu a confirmat o poluare pe raul Tisa.
In perioada 26-28 iulie, SGA Maramures a efectuat analize de laborator privind calitatea apei pe raul Viseu-Moisei, pe raul Viseu-Bistra si pe raul Tisa-Valea Viseului. In prezent sunt cunoscute buletinele de analiza pentru fier, mangan, cupru si zinc, la care nu se constata o depasire a concentratiilor maxime admise. Pentru plumb si cadmiu, analizele de laborator sunt in curs de finalizare.
Pana in data de 29.07.2008, s-a refacut zona in care s-a creat bresa, precum si sistemul de sonde inverse, punand iazul intr-o stare de siguranta normala. Iazurile Colbu 1 (pus in functiune in anul 1985) si Colbu 2 (pus in functiune in 1989) inmagazineaza o cantitate de deseuri (steril) de 2, 5 mil. mc, ocupand o suprafata de 2,1 ha. In cele doua iazuri sunt inmagazinate deseuri rezultate in urma procesarii minereurilor din zona Borsa.
In prezent, cele 2 iazuri se afla in programul de inchidere si ecologizare, gestionat de Ministerul Economiei si Finantelor-CONVERSMIN, care asigura sursele de finantare necesare realizarii lucrarilor de inchidere si ecologizare.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro