PSD și USR critică planul de relansare economică și acuză Guvernul de plagiat

iulie 1, 2020

Prevederile din planul de relansare economică prezentat de către Guvern sunt criticate de către PSD și USR care acuza liberalii că au apelat de la „copy paste" din proiectele fostelor guvernări social-democrată sau „ciorbă reîncălzită a investițiilor" prag de alegeri.

Prin vocea președintelui interimar Marcel Ciolacu, PSD că „Iohannis reevaluează marile investiții ale PSD pe modelul Băsescu. Sunt bune de numit liberale și puse în Planul Național de Relansare Economică!"

Astfel, liderul social-democrat mai multe investiții trecute în planul de relansare economică pe care le numește „preluări din programul de guvernare al PSD”.

Autostrada Sibiu-Pitești - 3 din 5 loturi scoase la licitație în guvernarea PSD, pe un lot se lucrează efectiv de anul trecut;
Autostrada Comarnic-Brașov - se lucrează din 2019 pe lotul Predeal-Cristian, azi liberalii vin cu modificări majore și spun că avizele necesare durează 3 ani;
Modernizarea Aeroportului Otopeni - proiectarea și execuția gata de licitație în octombrie 2019;
Spitalele regionale - la final de guvernare, PSD finalizase lansarea procedurilor pentru spitalele din Iași și Cluj, semnate imediat de Cabinetul Orban;
Sistemul Național de Irigații - PSD a început șantiere de un miliard de euro din bugetul țării şi 435 milioane euro de la UE.

Marcel Ciolacu mai arată că, prin planul de relansare economică, liberalii preiau și ideea Fondului Național de Dezvoltare pe care l-au criticat vehement când erau în opoziție.

„Ce nu spune Florin Cîțu dar a făcut-o deja șeful lui, Orban: PNL a reevaluat până și proiectul PSD al Fondului Național de Dezvoltare și Investiții, pe model polonez! Ce credeți, va putea oare Klaus Iohannis să înghită toate astea, demn ca un pelican, și să le prezinte drept mărețe invenții liberale?", conchide Marcel Ciolacu etichetând postarea drept „Guvernarea copy-paste".

 

La rândul său, deputatul USR Claudiu Năsui numește planul economic al liberalilor drept „o salată plină cu scheme de subvenții din banii contribuabililor, combinată cu veșnica ciorbă reîncălzită a „investițiilor” în prag de alegeri".

USR-istul cricită planul pentru reluarea de teme vechi, înființarea de bănci pe care le numește inutile sau preluarea din ideile din programul Dragnea-Vâlcov.

„Se reiau și teme vechi precum salvarea de la faliment a unor corporații din banii românilor. O idee extrem de proastă pentru România, dar extrem de bună pentru corporații care au făcut pierderi și ar vrea să le verse în contul statului român.

Se înființează încă o bancă de stat. Statul român avea 2 bănci acum un an, a mai cumpărat una, iar acum guvernul PNL vrea să mai înființeze încă una.

Se reia chiar și ideea eșuată a domnilor Dragnea și Vâlcov a unui fond suveran de investiții. Când îl făcea PSD nu era bun. Dar acum că mâna pe robinetul de bani e de la PNL, fondul devine bun. O să ne spună că nu e la fel. De fapt e fix la fel, exact cu aceleași companii pe care voiau și Dragnea-Vâlcov să le pună la căpușare", subliniază Claudiu Năsui într-o postare pe Facebook.

Deputatul subliniază și lipsa de surse de finanțare din proiectul guvernului.

„Din ce bani vom face toate astea? Vorbim de zeci de miliarde de lei. Evident din banii noștri. Statul ne ia în fiecare lună jumătate din salariu. România are printre cele mai mari impozitări ale muncii pe salariile mici din toată Europa. Ca să nu mai vorbim despre faptul că apoi ne ia TVA și accize la tot ce cumpărăm. Tot românii care muncesc în economia reală vor suporta costurile. Iar pe ei nu-i ajută nimeni", scrie Claudiu Năsui.

El mai arată că executivul uită să propună măsuri și pentru mediul privat, nu face referire la atragerea de fonduri europene, iar tot planul nu are nicio măsură de sorginte liberală.

„Mediul privat autentic, adică acela care nu e branșat la bani publici, nu va beneficia de nimic. Dimpotrivă, statul le va lua bani, va face deficit și îi va direcționa către firmele mari. Românii din economia reală vor fi sărăciți iar cei branșați la banii statului vor rămâne pe linia de plutire.

Din tot planul PNL singurul lucru bun sunt investițiile. Dar promisiunea aceasta am tot auzit-o de peste 10 ani. Mai ales în prag de alegeri. Fonduri europene nu accesăm. Suntem codașii Europei la absorbția de fonduri absolut gratuite. De ce? Pentru că la noi, guvernul a preferat să folosească programe corupte și eșuate de tip PNDL (program înființat chiar de Liviu Dragnea). Iar UE nu ne lasă să ne batem joc de banii lor, așa cum e și normal. Dacă vrem să facem investiții în bătaie de joc o facem din banii noștri.

Dar știți care este cel mai trist lucru? Că din 32 de pagini de măsuri a unui guvern așa-zis liberal, una singură nu este liberală. Niciuna. Nici vorbă de vreo reducere fiscală pe muncă. Acolo ni se va spune că nu sunt bani. În schimb să folosim banii contribuabililor pentru a susține pierderile corporațiilor străine sunt bani. Nici vorbă de vreo reducere a birocrației. Planul PNL este doar să luăm bani de la unii și să-i dăm la alții, evident prin pixul lor", conchide deputatul.

Un mesaj similar a postat, ulterior, și președintele USR, Dan Barna. El caracterizează planul de relansare economică drept: „subvenții + idei vechi și un pic de populism".

„Planul de relansare economică al Guvernului. Subvenții + idei vechi și un pic de populism. Pe banii cui?

Partea bună:

- E bine că există totuși un plan pe care se poate lucra. România are nevoie de o viziune care să limiteze criza sau măcar să asigure condițiile pentru o recuperare rapidă.

Partea mai puțin bună:

Foarte multe subvenții. Aproape niciun criteriu. Așa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi.

De unde vin toți banii ăștia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României.

A calculat guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi și generațiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuși bani.

O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente și în tot felul de strategii uitate prin sertare.

Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice - inventarea unui fond de investiții de stat așa cum propuneau PSD și PNL în 2016 nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiații guvernului (indiferent de culoare). Apare și încă o bancă de stat. De ce?

Sunt anunțate foarte multe investiții. În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus așa ceva și efectele sunt cele pe care le știți. De ce ar fi acum diferit?

Ioc liberalism

Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuție. Și poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanțare și criterii clare de distribuție a banilor.

Banii din elicopter sfârșesc în praf, iar în loc de dezvoltare economică o să rămânem cu datorii. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu vrea așa ceva", a scris Dan Barna pe Facebook.

Programul executivului face o trecere în revistă a principalelor măsuri de sprijin adoptate în timpul pandemiei, pentru a merge la măsuri cu aplicabilitate pe termen scurt și mediu, dar și la proiecte cu termen de implementare pe termen chiar și de 10 ani, precum proiecte de infrastructură- Autostrada Unirii, metroul din Cluj sau cel spre Aeroportul Otopeni, construcția a trei spitale regionale și modernizarea și reabilitarea a aproape 2.500 de școli. Mare parte dintre acestea nu au însă trecute și sursele de finanțare, lucru ce le face să arate ca planuri ambițioase bune pentru campanie electorală ce urmează, dar fără fundament în situația economică actuală.

Evenimentul de lansare a programului va avea loc, miercuri de la ora 18.00, la Clubul Diplomaților, în prezența președintelui Iohannis.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro