PSD continua procedura de suspendare a presedintelui

Contrar propunerilor facute de premierul Tariceanu, presedintele PSD sustine in continuare suspendarea presedintelui asa cum reiese din declaratia facuta de acesta ieri, 7 februarie:

“Bună seara. Vreau să vă prezint punctul de vedere al Partidului Social Democrat.

Am fi aşteptat ca primul-ministru să vină în faţa opiniei publice cu o soluţie la grava criză politică şi constituţională pe care o traversează România. Principala prioritate în acest moment este ieşirea României din criză. Primul-ministru a vorbit despre alegeri europene, despre o amânare a acţiunii de suspendare a preşedintelui României, spunând, de fapt, că ar trebui să prelungim această criză în care ne aflăm. Continuarea acuzelor reciproce între preşedinte şi primul ministru reprezintă o cauză a crizei politice în care ne aflăm. Opinia partidului nostru este că, în absenţa rezolvării cauzei principale a conflictului politic, şi anume acţiunea repetată în afara Constituţiei a preşedintelui Băsescu, criza actuală nu poate fi rezolvată. Nu este important când facem alegeri europene, important este când începe să funcţioneze Guvernul României. Nu este o discuţie despre oportunitatea respectării Constituţiei – Constituţia se respectă indiferent de moment şi nu există o prioritate mai mare decât respectarea Constituţiei şi a democraţiei acestei ţări. Domnul prim-ministru încearcă să scape de responsabilitatea de a prezenta modul în care Guvernul pe care îl conduce înţelege ieşirea din această criză, domnul prim-ministru nu a povestit nimic despre restructurarea Guvernului pe care îl conduce. Opinia Partidului Social Democrat este că, în acest moment, prima prioritate este rezolvarea crizei politice care paralizează România. Alegerile europene pot fi organizate oricând în 2007, conform obligaţiilor europene, şi vreau să confirm încă o dată determinarea partidului nostru pentru continuarea acţiunii de suspendare a preşedintelui României. Repet: primul ministru nu a dat nici o soluţie la grava criză cu care ne confruntăm şi aşteptam din partea domniei-sale răspunsuri cu privire la această criză.

În acelaşi timp, suntem deschişi la o consultare cu partidele parlamentare pe modalităţile de ieşire din această situaţie. Aşteptăm ca celelalte partide parlamentare să vină şi să discutăm cu privire la modalitatea în care Executivul îşi va putea, eventual, continua activitatea, şi să putem să decidem împreună care va fi data potrivită pentru alegerile europene. Dacă Parlamentul României va decide şi va vota în favoarea suspendării, aşa cum credem că este necesar şi util pentru democraţia românească, în mod automat va trebui, conform Constituţiei, să organizăm un referendum în 30 de zile de la data votului în Parlamentul României. Prin efectul legii, alegerile europene sunt amânate conform legii care va intra în vigoare în curând, la şase luni de zile. Dacă acţiunea de suspendare în Parlament nu va avea succes, nimic nu ne împiedică să rămânem la data de 13 mai, data iniţial propusă şi promulgată de către Guvern. De aceea, facem un apel la primul-ministru să vină în faţa opiniei publice, în faţa Parlamentului, cu soluţii pentru ieşirea din criza gravă în care se află şi Guvernul domniei-sale, dar şi Constituţia şi democraţia românească. În această după-amiază am finalizat aici, la sediul partidului nostru, documentul pe care îl vom înainta Curţii Constituţionale şi am decis ca acest document finalizat să fie înaintat Curţii Constituţionale la începutul săptămânii viitoare. Sunt convins că demersul nostru va avea succes atât la Curtea Constituţională, cât şi la votul din Parlamentul României. Vă mulţumesc.” (atitudinea.ro)