Am auzit aceasta sintagma de multe ori in ultima vreme si recunosc ca am ramas foarte surprins sa aflu ca buna cunoastere a gramaticii a devenit nu o obligatie, ci mai degraba o optiune.
Din pacate, scoala, felul in care se documenteaza in programul extra-scolar, dar si renuntarea la a mai citi la fel de mult ca inainte, sunt cateva dintre motivele pentru care tinerii nu mai stiu sa scrie corect.
Stiu, suna paradoxal, insa preocuparea centrala in lumea contemporana nu mai este axata pe calitatea modului in care ne exprimam in scris, ci mai mult pe cantitate.
Si uite asa incep sa apara nenumarate greseli de exprimare in scris, care mai de care mai grave, de la cele de scriere gresita prin folosirea unde nu trebuie a cratimei, pana la greseli de frazare, erori de punctuatie, dar si scrierea gresita a unor cuvinte uzuale.
In zilele precedente, m-am lovit de pronumele demonstrativ “aceeasi/acelasi” in mai multe situatii. Si fiindca trebuie sa il folosesc intr-un cadru destul de formal, care cerea anumite rigori, am vrut sa ma documentez cat mai bine si sa imi verific cunostintele de gramatica si lexic.
Atunci mi-am dat seama ca unele cunostinte pe care le deprinzi inca din clasele primare, se pot pierde in timp, mai ales atunci cand nu folosesti acele formule de exprimare. Iar pentru a fi sigur 100% ca nu urmeaza sa fac nicio greseala, am intrat pe pagina de continut online Destepti si am inceput sa ma documentez.
Si pentru a intelege si mai bine explicatia logica, Destepti iti arata exact cum se folosesc si cum se formeaza aceste pronume demonstrative, pentru ca de fiecare data cand le folosesti, sa iti vina in minte schema explicativa.
Cea mai frecventa greseala atunci cand folosim aceste forme este ca nu facem deosebirea exacta intre formula feminina si cea masculina, respectiv “aceeasi” (pentru feminin) si “acelasi” (pentru masculin).
Si de aici incepe totul. Atunci cand folosesti acest pronume in cazul Nominativ/ Acuzativ, exista 2 forme valabile pentru singular si 2 pentru plural. Si niciuna in plus! Asadar, pentru singular, folosesti “aceeasi, acelasi”, iar pentru plural “aceleasi” (feminin) si “aceiasi” (masculin). Pentru ca puterea exemplului este cea mai folositoare, iata cum putem utiliza aceste forme: “Aceeasi fata/ Acelasi baiat a venit la interviu” si “Ma bazez pe aceleasi fete/ aceiasi baieti pentru proiectul de saptamana viitoare.”
Pentru ca formele de Genitiv si de Dativ sunt cele mai problematice si momentul in care se fac cele mai multe greseli, iata o alta explicatie logica, venita din partea paginii de continut Destepti, pentru cum se scrie corect “aceeasi si aceiasi”.
Asadar, formele corespunzatoare pentru aceste cazuri sunt “aceleiasi” (feminin) si “aceluiasi” (masculin):” I-am dat aceleiasi eleve tema la geografie/ I-am inmanat aceluiasi baiat diploma de cel mai bun participant.”
Atunci cand ai vreo nelamurire legata de felul in care se scriu anumite expresii, este foarte simplu sa eviti momentele in care comiti aceste erori. Orice intrebari ai avea legate de felul in care se scriu expresii mai mult sau mai putin uzuale, intra pe pagina online Destepti si gasesti raspuns la orice nelamurire. Fie ca vrei sa aflii cum se scrie corect “aceeasi sau aceiasi”, fie ca te intereseaza alte expresii si cuvinte, intra pe Destepti si vezi cum sa eviti cele mai frecvente greseli de exprimare.
Propune si tu subiecte de discutie, pune intrebari sau descopera si multe alte articole de cultura generala, doar prin cateva click-uri.
Fiindca sa scrii corect gramatical e mai mult decat la moda, este o carte de vizita!
» Preluat de pe LivePr.ro - Provocare Tu cum scrii corect? Aceeasi sau aceiasi? Afla aici care este varianta corecta
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro