Protezele controlate mintal le pot reda pacientilor simtul tactil

Pare incredibil, dar membrele protetice care functioneaza in mod similar celor inlocuite sunt acum o realitate. Un barbat din Suedia a devenit primul beneficiar din lume al unui asemenea dispozitiv implantat integral.

Bratul protetic dezvoltat de oamenii de stiinta din Suedia este primul dispozitiv de acest tip integrat in oasele, nervii si muschii pacientului care poate fi actionat prin stimulii nervosi.

Proteza a fost atasata barbatului in luna ianuarie 2013 pentru a i se testa rezultatele pe termen lung. Pana acum, bratul artificial s-a dovedit a fi extrem de stabil si eficient, coordonarea proteza-impulsuri cerebrale fiind neasteptat de buna. Astfel, pacientul si-a recapatat nu doar indemanarea anterioara amputarii bratului, ci si simtul tactil, fiind capabil sa simta diferite realitati prin bratul metalic.

Proteza a fost atasata la corpul barbatului prin tehnica numita oseointegrare, implantul fiind introdus direct in osul pacientului. Inainte de aceasta procedura, proteza sa putea fi controlata prin electrozi plasati la nivelul pielii. In luna ianuarie, chirurgii suedezi au realizat o operatie pentru implantarea de interfete neuromusculare – in acest fel, s-a creat o conexiune stransa intre organism si dispozitivul artificial.

Rezultatele raportate pana in prezent sugereaza o imensa evolutie in domeniul protezelor medicale, iar specialistii suedezi intentioneaza sa testeze aceasta tehnologie si pe alti pacienti.

Sursa: Science Alert

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro