Proteste în Turcia după moartea avocatei condamnate la închisoare

Moartea avocatei a provocat ciocniri în Turcia între susținătorii acesteia și forțele de ordine, protestul fiind înnăbușit de poliție cu gaze lacrimogene, potrivit Deutsche Welle.

Avocata turcă, aflată în greva foamei de 238 de zile, după ce a fost condamnată la închisoare, în 2019, pentru apartenenţă la o organizaţie teroristă, a murit, joi, la un spital din Istanbul, potrivit firmei sale de avocatură, citată de Reuters.

Potrivit Avocatului Poporului turc, Ebru Timtik se afla în greva foamei pentru a cere un proces corect şi a murit în urma unui stop cardiac, în cursul zilei de joi.

Organizaţii Internaţionale pentru drepturile avocaţilor au afirmat că Timtik, care a fost condamnată la peste 13 ani de închisoare şi colegul acesteia, Aytac Unsal, au început să refuze alimentele in aprilie, pentru a-şi „întări solicitarea pentru un proces corect şi aplicarea justiţiei în Turcia”.

Cei doi avocaţi au spus că vor „continua greva foamei, chiar dacă aceasta va duce la moartea lor”, potrivit unei declaraţii publicate în august de organizaţii precum Bar Human Rights Committee of England and Wales şi International Association of Lawyers.

Recursul împotriva verdictului din martie 2019 a fost respins în octombrie, iar un nou recurs înaintat Curţii Supreme a Turciei este, încă, în aşteptare, potrivit aceleiaşi declaraţii.

Alături de Aytac Unsal, Ebru Timtik era membră a Asociaţiei Avocaţilor Contemporani – specializată în apărarea cazurilor politice sensibile. Autorităţile turce i-au condamnat pe cei doi avocați pentru presupuse legături cu organizaţia marxist-leninistă radicală DHKP-C, o grupare care a comis mai multe atentate şi care este catalogată drept ”teroristă” de Ankara şi aliaţii săi occidentali, potrivit News.ro.

 

Sursa: europalibera.org