Proteste în centrul Moscovei împotriva lui Vladimir Putin

iulie 16, 2020

Poliția rusă a arestat mai mult de o sută de persoane care au protestat, miercuri seară, în Moscova împotriva reformei constituționale care îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

OVD-Info, un observator politic independent, arată că 147 de persoane au fost reținute pe 15 iulie. Unii au fost, ulterior, eliberați.

Un corespondent Current Time a fost martor la scene în care poliția târa protestatari pe asfalt, iar unul a fost luat de păr și dus în duba poliției.

Printre cei reținuți se numără Andrei Pivovarov, directorul executiv al grupului pentru drepturilor omului Rusia Deschisă, și Iulia Galyamina, un deputat municipal cunoscut, alături de fiica sa.

Sute de persoane s-au strâns în Piața Pushkin într-o seară ploioasă pentru a scanda „Putin demisionează" sau „Putin este un hoț".

Oficial, ei au ieșit pentru a semna o petiție împotriva pachetului de modificări constituționale care a fost adoptat printr-un referendum național, un plebiscit neobligatoriu ce s-a desfășurat între 25 iunie și 1 iulie.

Printre schimbări se numără amendamentele care îi permit lui Vladimir Putin să mai candideze pentru alte două mandate după ce actualul se va încheia în 2024.

Katya Grishunina, care lucrează pentru ONG-ul Nuzhna Pomoshch, a comparat referendumul actual cu cel din 2014 pentru anexarea Crimeei și a afirmat că votul a fost fraudat.

Conform rezultatelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) din Rusia la începutul zilei de 2 iulie, cu toate buletinele de vot numărate, 77,9 la sută dintre alegători au aprobat pachetul susținut de Kremlin cu peste 200 de amendamente constituționale. Aproximativ 21,3 la sută au votat împotrivă.

Campania împotriva modificărilor Nyet! a lansat propriul sondaj estimând că la Moscova 55 la sută au votat împotriva pachetului, în timp ce la Sankt Petersburg 63 la sută s-au opus amendamentelor.

Putin, fost ofițer KGB în timpul Războiului Rece, se află la putere în Rusia, fie care președinte sau prim-ministru, din 1999.

Suporterii săi îl creditează cu întărirea țării și a economiei și a economiei după colapsul Uniunii Sovietice și crizele anilor '90.

Criticii arată, însă, că a slăbit instituțiile democratice, a marginalizat opozanții politici, a înăbușit criticile și a permis corupției să prospere.

Odată cu această schimbare, Vladimir Putin are cale liberă să conducă până în 2036, când va avea 83 de ani, și, astfel, să devină cel mai longeviv lider pentru că poate să îl depășească pe fostul lider sovietic Iosif Stalin care a condus Uniunea Sovietică timp de 30 de ani.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro