Protest “Miscarea Tinerilor Europeni”, fata de abuzurile la care sunt supusi cetatenii romani din Transnistria

“Miscarea Tinerilor Europeni”, urmasa a “Grupului de Initiativa al Studentilor romani pentru Basarabia”, constata cu ingrijorare de situatia scolilor romanesti din Transnistria precum si de situatia parintilor, profesorilor si elevilor romani care sunt agresati de catre militiile separatiste transnistrene, interzicanduli-se dreptul la studierea limbii si istoriei romanesti. Totodata constatam cu ingrijorare de nimplicarea in mod activ a Romaniei, si pozitia de complicitate a Rusiei cu guvernul pro-rus transnistrean.
Regimul instaurat ilegal in autoproclamata Transnistrie continua nerespectarea drepturilor omului si suprima libertatea de exprimare a fiecarei persoane.
De aceea “Miscarea Tinerilor Europeni”, protesteaza fata de abuzurile la care sunt supusi cetatenii romani din Transnistria.
“Miscarea Tinerilor Europeni” salute singura initiativa concreta din partea Romaniei , prin vocea sindicatelor din invatamant prin organizarea unui protest la Ambasada Rusiei. “Miscarea Tinerilor Europeni” se solidarizeaza cu acest protest si totodata cere institutiilor nationale si internationale urmatoarele:
– trimiterea in judecata a persoanelor care se fac raspunzatoare de abuzurile impotriva cetatenilor romani de la Tiraspol;
– retragerea oricarui sprijin din partea Rusiei, acordat guvernului autoproclamat al Transnitriei;
– implicarea in mod activ a autoritatilor romanesti prin sprijinirea romanilor de dincolo de granite si in mod special a celor aflati in dificultate;
– sprijinirea fortelor democratie din Transnitria in cea ce priveste , respectarea drepturilor omului si libertatea de exprimare a persoanei si a presei.
Miscarea Tinerilor Europeni spera ca acestei miscari de protest ii vor urma si altele care sa sensibilizeze autoritatile romane si internationale pentru a lua masuri impotriva abuzurilor regimului separatist din Transnistria.