PNL își lansează joi programul de guvernare 2020-2024 cu care încearcă să convingă românii să le dea votul pentru a forma guvernarea după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, un salariu mediu de 1.000 de euro (peste 4.800 de lei la cursul zilei), aproape 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres, pensii mărite și alocații dublate, alegeri pentru primari în două tururi și desființarea secției speciale sau reformarea Curții Constituționale se regăsesc în sinteza programului de guvernare pus la dispoziție presei.
La capitolul nivel de trai regăsim promisiuni precum: cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în următorii 4 ani, cu un ritm de creștere de peste 6% în 2024; majorarea PIB-ului cu peste 450 mld. Lei până la peste 1.500 mld. sau crearea a peste 560.000 noi locuri de muncă mai bine plătite în economie.
Finalizarea a 660 de kilometri de autostradă și 310 kilometri de drum expres sunt trecute la capitolul infrastructură rutieră, alături de demararea mai multor proiecte noi de investiții în Moldova, Dobrogea și Regiunea de Sud.
Când vine vorba de economie, PNL anunță prelungirea amânării ratelor bancare până la 1 iulie 2021; eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale pe o perioadă de 12 luni sau asigurarea accesului la finanțare și lichidități pentru companii prin IMM Leasing și IMM Factor – 5 mld. Lei.
Extinderea votului prin corespondență în țară; revenirea la sistemul de alegere a primarilor cu majoritatea voturilor exprimate (2 tururi) sau dublarea numărului de parlamentari alocați în prezent să reprezinte diaspora românească fac parte din capitolul reformă electorală.
Aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, mai este menționată de liberali, alături de creșterea anuală a punctului de pensie în funcție de rata inflației și de majorarea salariului mediu brut pe economie și de creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual până la 4,75% în 2024.
Dublarea alocațiilor pentru copii, conform calendarului început în august 2020, până la 1 iulie 2022 și aplicarea unor măsuri de deductibilitate pentru familiile cu mai mulți copii, ca măsură activă de încurajare a creșterii natalității, fac parte din programul de guvernare PNL 2020-2024.
Mai multe măsuri sunt încadrate la rubrica sănătate: modernizarea sistemul medical din România la standarde europene; creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB sau finalizarea celui mai amplu program de dotare al spitalelor publice din România, derulat în 2020 prin POIM, cu 297 de proiecte în valoare de 1,3 mld. Euro.
Profesionalizarea guvernanței sistemului de educație și a managementului instituțiilor de învățământ; digitalizarea procesului educațional și interconectarea bazelor de date; conectarea la internet a tuturor unităților de învățământ până la începutul anului școlar 2022-2023 sau dezvoltarea programelor de educație profesională în regim dual la nivel secundar și terțiar până la 30% din totalul programelor de educație profesională - toate fac parte din programul de guvernare privind educația.
La capitolul justiție apar: inițierea procesului de revizuire a Constituției pentru implementarea rezultatului Referendumului pentru Justiție din 2019; Revizuirea legilor justiției în acord cu cerințele europene, reforma Curții Constituționale sau desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Programul de guvernare va fi lansat joi într-un eveniment în regim mixt care va avea loc începând cu ora 18.00.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro