Proiectul Erasmus+ ”React Against HATE” a ajuns la final

noiembrie 24, 2021

Asociația Be You a încheiat cu succes proiectul „ReAct Against Hate” 2019-3-RO01-KA105-077942, finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Proiectul s-a derulat în perioada 01.05.2020 – 30.09.2021 și a avut ca activitate centrală un curs de formare dedicat lucrătorilor de tineret, găzduit de comuna Aninoasa, județul Dâmbovița, în perioada 18-26 iulie 2021.

Proiectul a luat naștere în contextul răspândirii și normalizării discursului instigator la ură din întreaga Europă, ce a dus la radicalizarea indivizilor și a grupurilor împotriva altor persoane alimentând infracțiunile motivate de ura față de grupurile vulnerabile.

Astfel, proiectul a urmărit combaterea discursului instigator la ură în rândul tinerilor cu instrumente și metode bazate pe educația în drepturile omului.

Obiectivele proiectului au fost:

  • creșterea cunoștințelor cu privire la modul de utilizare a educației în domeniul drepturilor omului pentru a ajuta tinerii să depășească situații de discriminare și discurs instigator la ură;
  • îmbunătățirea capacității de adaptare a instrumentelor și metodelor de educație non-formală bazate pe educația în domeniul drepturilor omului pentru a desfășura activități cu tinerii afectați de discursul instigator la ură și discriminare;
  • oferirea unui spațiu pentru schimbul de exemple și bune practici în educația pentru drepturile omului în contextul discursului instigator la ură;

Lucrătorii de tineret, delegați ai organizațiilor partenere din România, Bulgaria, Cehia, Franța, Italia, Portugalia, Polonia și Turcia au fost implicați în activități de educație non-formală pe tema proiectului precum: ateliere de lucru tematice, dezbateri, discuții interactive, simulări, joc de rol, vizite culturale și tematice.

În cadrul activității „Masa rotunda” l-am avut ca invitat de Ioan Valentin Negoi, care a implicat participanții într-o dezbatere interactivă despre discriminare și a prezentat istoria minorității rome din comunitatea locală și România. De asemenea, a împărtășit activitățile pe care le desfășoară în sprijinul comunității rome.

Mobilitatea proiectului s-a încheiat cu mult entuziasm și motivație pentru a aplica noile cunoștințe și metode în comunitatea locală pentru tinerii. Rezultatele obținute vor fi înglobate în viitoarele noastre proiecte și activități cu tinerii pe tema discursului instigator la ură.

Printre rezultatele cele mai semnificative ale proiectului enumerăm schimbul de idei și bune practici cu privire la combaterea discursului instigator la ură în rândul tinerilor, metode și instrumente de lucru cu tinerii dintre care: Manual Compass, Bookmarks, Campania No Hate, metoda teatrului celor asupriți, activități bazate pe creativitate și artă. De asemenea, lucrătorii de tineret au făcut o analiză de nevoi a tinerilor în comunitate și au realizat un plan de acțiune prin care să combată discursul instigator la ură și discriminarea.

Pe lângă mobilitate, proiectul a prevăzut o serie de activități, ateliere și întâlniri cu tinerii desfășurate în comunitățile organizațiilor partenere, rezultând astfel un impact puternic în combaterea discursului instigator la ură.

Proiectul „ReAct Against Hate”, finanțat prin programul Erasmus+, a fost coordonat de Asociația Be You în parteneriat cu Association of European Projects In Bulgaria - Bulgaria, European Youth Centre Breclav - Cehia, Aux Couleurs Du Deba-Franța, Scambieuropei-Italia, Agência Local De Juventude - Portugalia, Fraternitas-Polonia și Akdeniz Anadolu Lisesi-Turcia.

Mulțumim în mod special Crucii Roșii Dâmbovița pentru suportul acordat astfel încât proiectul să se poată desfășura în condiții de siguranță în contextul pandemiei covid-19. De asemenea, mulțumim tuturor partenerilor locali și invitaților pentru implicare și sprijinul acordat.

Implicarea noastră în comunitate continuă. Urmăriți https://beyoueurope.eu/ pentru a rămâne conectați la activitățile noastre și încheiem cu cel mai puternic mesaj al proiectului care ne-am dori să rămână în memoria fiecăruia dintre noi: „Să fim toleranți nu este suficient, mai bine să ne iubim.”

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Proiectul Erasmus+ ”React Against HATE” a ajuns la final

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro