Proiectul Living Together Educational dezvoltat de British Council Romania in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, ii ajuta pe elevii din Romania sa inteleaga diversitatea culturala si valorile civice pe care se bazeaza viata intr-o comunitate.
Lansata in Romania in octombrie 2008, componenta educationala a proiectului regional Living Together isi propune crearea de relatii intre autoritatile din domeniul invatamantului, scoli, profesori si elevi pentru a incuraja schimbul de experienta si bune practici in domeniul predarii si asimilarii de informatii privind educatia civica. Proiectul se concentreaza pe doua mari directii: dezvoltarea de materiale educationale si construirea de relatii intre scoli. Temele cheie ale proiectului sunt participarea la viata publica a comunitatilor de minoritati si impactul migratiei asupra tarii de origine si a tarii gazda.
In Romania, British Council a dezvoltat si implementat, impreuna cu Citizenship Foundation, Consiliul Europei si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, un set de materiale educationale Citizenship Materials, menite sa consolideze educatia cetateneasca pentru elevii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani. Materialele contin planuri de lectie si note explicative atat pentru profesori, cat si pentru alte persoane implicate in educatia tinerilor, iar modulele de lucru precizeaza obiectivele de invatare, rezultatele asteptate, modalitatile de abordare si timpul necesar fiecarei activitati, precum si resursele necesare si conceptele cheie.
Modulele de lucru abordeaza cinci mari teme: migratia, integrarea, tensiunile, valorile si participarea minoritatilor la viata publica. De la lansarea lor in octombrie 2008, materialele au fost preluate de aproximativ 20 scoli din Bucuresti si din tara, atingand peste 1000 de elevi de gimnaziu si liceu.
"Feedback-ul pe care l-am primit atat de la profesori, cat si de la elevii implicati este unul pozitiv, interesul pentru utilizarea acestor materiale fiind ridicat. Desi proiectul initiat de British Council se va finaliza in martie 2009, el va continua prin intermediul ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, care va disemina aceste materiale de studiu in scolile din Romania. Astfel, informatiile si modul de lucru cu tinerii pentru educatia lor in domeniul diversitatii si dialogului intercultural vor putea fi accesate de scolile din intreaga tara", spune Monica Ralea, project manager British Council.
"Dorim ca pana la sfarsitul acestui an scolar sa trimitem tuturor inspectoratelor scolare materialele educationale Living Together impreuna cu o cerere de distribuire a lor in scoli. Aceste informatii vor fi transmise inspectorilor de stiinte socio-umane din tara, modulele de studiu fiind recomandate pentru utilizarea la orele de dirigentie sau in cadul activitatilor extra-curiculare", declara Eugen Stoica, inspector general Stiinte Sociale in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.
Proiectul este sustinut si de Consiliul Europei, care a recomandat ministerelor educatiei din toate tarile membre ale Consiliului Europei sa incurajeze utilizarea acestor materiale educationale in cat mai multe scoli.
O alta componenta a proiectului este programul de parteneriate intre scoli numit School Links. Prin acest program, doua scoli din Bucuresti au intrat in parteneriat cu scoli din Albania si Marea Britanie, schimband idei, experiente si puncte de vedere atat ale profesorilor, cat si ale elevilor. Scolile participa la un proiect comun, numit "Bits that matter" ("Nimicuri care conteaza") privind cunoasterea reciproca si coeziunea sociala, proiect care are la baza cele cinci module de lucru ale materialelor educationale. Proiectul ofera profesorilor oportunitatea de a se dezvolta din punct de vedere profesional si de a crea adevarate experiente de invatare pentru elevii implicati. O platforma online a fost special creata pentru a facilita comunicarea si modul de lucru dintre scolile aflate in acest parteneriat:www.livingtogetherschools.org.
Printre scolile implicate in acest program se numara Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia si Herzegovina, Croatia, Cipru, Georgia, Romania, Serbia si Marea Britanie.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro