Proiect Phare: Continuarea luptei impotriva coruptiei in administratia publica

iulie 4, 2008

Marti, 2 iulie 2008, s-a desfasurat, la hotelul Hilton "Athenee Palace" din Bucuresti, ceremonia de lansare a Proiectului Phare 2006 "Continuarea luptei impotriva coruptiei in administratia publica". Acest proiect implica structuri din Ministerul Justitiei, Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), Directia Generala Anticoruptie a MIRA, Directia Nationala Anticoruptie, Agentia Nationala a Functionarilor Publici si Unitatea Centrala de Reforma a Administratiei Publice, beneficiind de colaborarea unor specialisti din Franta si din Marea Britanie.

Proiectul se va derula pana in noiembrie 2009 si are ca obiective revizuirea si simplificarea procedurilor administrative, revizuirea legislatiei, pe zonele in care aceasta se impune, prevenirea coruptiei, cresterea gradului de transparenta si protejarea integritatii administratiei publice si a sistemului de aplicare a legii.

Proiectul este dezvoltat pe cinci componente care urmaresc principiile si domeniile prevazute de Strategia Nationala Anticoruptie, respectiv: prevenirea savarsirii faptelor de coruptie, cresterea eficientei in combaterea coruptiei, simplificarea procedurilor administrative, transparenta, implicarea societatii civile.

Prima componenta va urmari ameliorarea procedurilor administrative prin introducerea de sisteme de lucru transparente in cadrul administratiei publice, sisteme ce vor viza prevenirea si combaterea coruptiei.

In cadrul celei de-a doua componente, vor fi identificate trei institutii publice si trei municipalitati, in vederea realizarii unei analize care va sta la baza identificarii sectoarelor celor mai expuse la coruptie si a procedurilor excesiv de birocratice.

A treia componenta vizeaza mai buna protectie a integritatii publice din sectoarele administratiei publice cele mai vulnerabile la coruptie si in cadrul careia se vor evalua mecanismele adoptate pana in prezent care includ legea functionarului public si cea a avertizorului de integritate.
Penultima componenta cuprinde o sesiune de instruire pentru expertii anticoruptie din institutiile publice, urmand ca proiectul de twinning sa se incheie cu o actiune de analiza a strategiilor de comunicare existente in cadrul DGA. In acest sens, vor fi organizate sesiuni de instruire pe problema situatiilor de criza in comunicarea publica si un atelier de lucru privind bunele practici ale Uniunii Europene in domeniu.

Prezent la lansare, domnul Gabriel Tanasescu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a declarat: "Lupta impotriva coruptiei trebuie sa ramana una din prioritatile noastre, atat ale Ministerului Justitiei, cat si ale administratiei publice in ansamblul sau" (vezi textul integral al declaratiei).
Valoarea totala a proiectului, al carui coordonator este procurorul Irinel Paun, directorul general al Directiei Generale Anticoruptie, este de 1.315.000 de euro, contributia Ministerului Justitiei fiind de 10.000 euro.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro