Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat demararea unui proiect pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50.
Proiectul a fost pornit după ce în timpul lucrărilor de reabilitate a Cazinoului a fost găsit un mesaj pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, scris de unii dintre deţinuţii politic care au lucrat în anii 1950. Hârtia era ascunsă în tencuiala clădirii monument istoric, fiind găsită în timpul decopertării unei ferestre tip scoică.
„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A. Ioan, Botoş Dumitru jud. Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu"- este mesajul celor 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în 1950 la renovarea Cazinoului.
IICCMER precizează că astfel de mesaje ar putea să mai fie găsiteîn continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie.
Prin urmare, instituția se implică pentru a realizare proietul menit a reconstitui biografia deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50.
Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la acest proiect;
De asemenea, IICCMER vrea să se implice în realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.
Pentru eficiența proiectului, IICCMER preciează că își propune să realizeze un acord cu Primăria Constanța și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România.
În legătură cu acest subiect, în data de 25 mai 2020, Președintele executiv al IICCMER, Alexandra Toader, a avut o întrevedere cu Apollon Cristodulo, fiul arhitectului Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța în anii ‘50, precizează IICCMER.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înființată în decembrie 2005, având ca scop principal investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România și sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri. În același timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze la nivel naţional şi internaţional memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept.
Compania Naţională de Investiţii a anunţat, luna trecută, demararea lucrărilor de execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa. Durata contractului pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 56,6 milioane de lei, cu TVA.
„După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public, redevenind un centru cultural şi de divertisment, care va putea găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziţii etc., fiind pusă în valoare, astfel, cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau din ţara noastră", conform CNI.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro