Proiect european in domeniul extinderii utilizarii surselor regenerabile de energie (SRE) si al implementarii masurilor de eficienta energetica (EE) in judetele Ialomita si Dambovita

februarie 19, 2010

În cadrul Programului de Cooperare Transnationala Sud Est Europeana – SEE (http://www.southeast-europe.net/en/) se derulează proiectul “Eficienţa energetică şi energiile regenerabile - Politici suport pentru energie la nivel local”(acronim: ENER-SUPPLY). În România, activităţile proiectului urmează să se desfăşoare la nivelul judeţelor Dâmboviţa şi Ialomiţa, acolo unde există un important potenţial pentru utilizarea SRE şi ale căror Consilii Judeţene şi-au exprimat interesul faţă de colaborarea la acest proiect.

Programul SEE, parte a politicii de coeziune a UE, este finanţat de către FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) şi co-finanaţat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Obiectivul general al programului este de a îmbunătaţi procesul de integrare teritorială, economică şi socială în Europa de Sud Est şi de a contribui la coeziunea, stabilitatea şi competitivitatea acestei regiuni, prin dezvoltarea parteneriatului transnational şi a acţiunilor comune în probleme de importanţă strategică.

Proiectul, coordonat de către Municipalitatea din Potenza (Italia), este derulat pe o perioadă de trei ani, de un consorţiu de 14 organizaţii din Europa, între care se numără instituţii de renume, cum ar fi: Centrul pentru Surse Regenerabile de Energie (CRES) – Grecia, Centrul Regional pentru Energie Marea Neagra (BSREC) – Bulgaria, Universitatea din Bratislava (EUKE) – Slovacia, Universitatea din Ancona (UNIVPM) – Italia, Centrul pentru Studii si Cercetari Experimentale in Geotehnologii (CersGEO) – Italia, Institutul pentru Energie Hrvoje Požar (EHIP) – Croatia etc. Partnerul Român în proiectul ENER-SUPPLY este Centrul pentru Promovarea Energiei Curate şi Eficiente în Romania – ENERO (www.enero.ro), o organizaţie non-profit care activează în domeniul energiei regenerabile şi al eficienţei energiei.

Scopul proiectului ENER-SUPPLY, care a început in martie 2009 şi se va finaliza la sfârşitul lunii martie 2012, este de a acorda asistenţă teritoriilor locale în domeniul extinderii utilizării surselor regenrabile de energie (SRE) şi al implementării măsurilor de eficienţă energetică (EE). Acest scop va fi atins prin:

(1) Transferul de cunoştinţe tehnice şi legislative de la partenerii membrii UE experimentaţi catre autoritatile locale din ţările SEE vizate.

(2) Experimentarea bunelor practici în managementul resurselor energetice (de către organizaţiile publice şi private)

(3) Dezvoltarea teritoriilor prin realizarea unor hărţi a oportunităţilor de investiţii în domeniul SRE şi EE

Prima etapă a proiectului a constat în identificarea unor teritorii de interes în implementarea acţiunilor, în cazul României - judeţele Dâmboviţa şi Ialomiţa.

Apoi potenţialului SRE la nivelul teritoriilor participante va fi cuantificat şi prezentat cu ajutorul unor hărţi, astfel încât să poată fi identificate cele mai interesante oportunităţi pentru proiecte SRE şi/sau investiţii in EE . Oportunităţile de investiţii vor fi apoi detaliate în studii de fezabilitate. Studiile de fezabilitate vor conţine specificaţii tehnice şi economice, analize de impact de mediu, analize ale constrângerilor legislative, oportunităţi financiare.

Alte activităţi sunt cele de training, comunicare şi diseminare de informaţii referitoare la scopul şi rezultatele proiectului.

Pe tot parcursul derulării proiectului se va colabora nu numai cu autorităţile locale, ci şi cu alţi factori locali interesaţi de tematica abordată, în special cu posibilii investitori în domeniul SRE şi EE.

Prin derularea proiectului ENER-SUPPLY, la nivelul teritoriilor selectate în toate ţările partenere, se urmăreşte:
• creşterea nivelului de cunoştinte şi informare a principalilor factori interesaţi in domeniul SRE si EE
• întarirea capacităţii instituţiilor locale în planificarea şi implementarea planurilor în domeniile SRE si EE
• informarea publicului larg şi a principalilor factori interesaţi (de la nivel local şi central) asupra oportunităţilor de utilizare a SRE şi de îmbunatăţire a EE

In cazul judeţelor Dâmboviţa şi Ialomiţa, activităţile se vor orienta concret pe tematica utilizării energiei geotermale, bomasei, eoliene şi centralelor microhidro.

Informaţii suplimentare despre proiect pot fi obţinute la tel/fax – 021 665 26 05, persoanã de contact – Nicoleta Ion
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro