Proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru 14 martie

Deputatul independent Adrian Dohotaru, ales pe listele USR, a depus un proiect de lege în Parlament pentru organizarea alegerilor parlamentare pe 14 martie.

El motivează necesitatea amânării alegerilor până în luna martie, știind faptul că mandatul actual al aleșilor se încheie pe 21 decembrie, prin contextul epidemiologic cu un număr mare de cazuri.

„Contextul epidemiologic actual este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2”, mai puternic decât cel inițial din primăvara anului 2020). De asemenea, spitalele destinate COVID-19 și în special secţiile de terapie intensivă care tratează pacienţi cu COVID-19, au o capacitate care nu poate fi practic semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă", se arată în expunerea de motive.

De asemenea, el argumentează că mai expuse la virus sunt fix persoanele din medii defavorizate, iar organizarea acum a alegerilor ar reprezenta o discriminare deoarece accesul lor la procesul democratic ar fi limitat.

Proiectul de lege vine după ce, pe 29 septembrie, Curtea Constituțională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an. 

Chiar joi seară, Marcel Ciolacu anunța pregătirea unui proiect de lege pentru amânarea parlamentarelor. 

„Este posibil să facem acest lucru. Este posibil să fie depus un astfel de proiect de lege. Am văzut mai mulţi lideri, eu nu am cerut până acum, care au cerut acest lucru. Lideri din Parlament, nu din PSD", a spus Ciolacu, întrebat dacă social-democraţii vor promova un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare.

Ciolacu susține că nu pot fi organizate alegeri în această perioadă după ce două zile la rând România a depășit două mii de cazuri noi de coronavirus.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă susținută la trei zile de la scrutinul pentru alegerea autorităților locale și centrale, că experții consideră posibilă organizarea alegerilor parlamentare atâta vreme cât regulile sanitate sunt respectate.

Înainte de decizia CCR, Guvernul Orban a emis o hotărâre de guvern prin care alegerile parlamentare sunt convocate pentru 6 decembrie 2020.

 

 

Sursa: europalibera.org