Programul PSD de combatere a Covid. Centre comunitare și îngrijirea bătrânilor la domiciliu

octombrie 27, 2020

Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a propus marți înfiinţarea unei reţele naţionale de centre medicale comunitare şi îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice.

„Am propus în acest program să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare. Mă refer la faptul că în comunele din România cu o populaţie mai mare de 5.000 de locuitori şi probabil câteva din cele care au între 4 şi 5.000 de locuitori putem să înfiinţăm o astfel de reţea naţională de centre comunitare. Am estimat un necesar, într-o primă fază, în primul ciclu electoral, până în anul 2024, de 800 de astfel de centre. Un cost mediu de înfiinţare a unui astfel de centru - probabil în jur de 500.000 de euro, iar numărul de beneficiari, având în vedere că într-un centru ar putea să lucreze 3-4 medici de familie, ar fi de circa 6 milioane de locuitori. Acest pas, dacă va fi îndeplinit, va reprezenta cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate, pentru că îl legăm de reţeaua de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate. Adică, omul într-un areal relativ mic are acces la serviciile de medicină primară şi nu numai, la asistenţă socială şi asistenţă comunitară şi, de asemenea, încercăm în măsura posibilului asistenţă medicală stomatologică", a declarat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.

El a spus că medicii de familie ar trebui să lucreze în aceste centre, fără a mai fi folosiți ca „masă de manevră", dându-li-se uneori „sarcini imposibile".

Reprezentantul României la OMS a vorbit și despre îngrijirea persoanelor vârstnice şi despre îngrijirea lor la domiciliu.

'„În mediul rural, dar şi în oraşe stau foarte mulţi oameni singuri. În mediul rural există 1,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt singure, nu au pe nimeni, trăiesc singure. Cine îi ajută pe aceşti oameni? Cine îi ajută să îşi obţină medicamentele, să le facă mici intervenţii medicale de care au nevoie? Dezvoltarea acestui sistem de îngrijire la domiciliu este esenţială pentru aceste persoane. Şi în mediul urban există un număr similar. În mediul rural comunitatea de obicei îi cunoaşte, dar sunt în oraşe oameni care sunt singuri în blocuri de garsoniere, nu-i cunoaşte nimeni. Ăsta trebuie să fie de fapt mesajul pe care trebuie să îl dăm, trebuie să reconstruim spiritul comunitar, să avem comunităţi sănătoase, educate, sigure. Noi trebuie să ne reîntoarcem cu toţii să fim parte a comunităţii, să avem conştiinţa apartenenţei la comunitate, iar menţinerea sănătăţii comunităţii înseamnă menţinerea sănătăţii fiecăruia dintre membrii acelei comunităţi", a mai spus Rafila. 

El a spus că modul în care au comunicat autoritățile informațiile despre pandemie a fost punctul cel mai slab în administrarea pandemiei. 

„Comunicarea a fost punctul cel mai slab în această pandemie. E un punct de vedere pe care l-am expus repetat cu mult timp înainte să am invitația de a adera la PSD.

Niște cifre seci și niște informații repetititive legate de folosirea măștii nu cred că sunt suficiente să convingem oamenii că suntem un sistem, suntem o țară care poate să gestioneze această pandemie.

Mesajele trebuie să fie adaptate, profesioniste, să țină cont de evoluția pandemiei.

Am avut același tip de mesaj în luna iunie, când lucrurile erau sub control, și avem același tip de mesaj acum, când nu mai sunt sub control. Dumneavoastră lucrați în presă. S-a schimbat ceva din punct de vedere al informațiilor pe care le primiți? În fiecare zi primiți o informație legată de numărul de cazuri noi, de numărul de decese, de numărul de persoane internate la Terapie Intensivă și cam atât. Informațiile privind transmiterea ar trebui puțin mai adânc analizate, în județul Brașov, de exemplu. Există informații referitoare la județul Brașov? Dincolo de cifre, unde avem probleme, care sunt căile de transmitere ale infecției? Ce anume ar trebui să aibă în vedere populația ca să nu se infecteze într-un județ afectat. N-avem acest tip de informație.

Trebuie să ai echilibru, bună-credință și să fii onest atunci când vorbești cu oamenii, să le spui adevărul. Un om care este informat, care știe că acela care este în fața lui îi spune adevărul, are mult mai multă încredere chiar dacă informația pe care o primește îl afectează”, a declarat Alexandru Rafila, directorul Societății Române de Microbiologie.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro